Eerste in Europa gebouwde zonnezeil gaat de ruimte in

Deze nieuwe wijze van voortstuwing in de ruimte wekt grote verwachtingen, omdat zij schepen in staat stelt snelheden te bereiken die voorheen ondenkbaar waren, ook al zal het gebruik ervan niet voor alle missies geschikt zijn. Een Frans bedrijf, Gama, heeft ons zojuist een eerste stap in de richting van de zogenaamde ‘fotonische navigatie’ aangeboden.

Waarom is dit belangrijk?

Om in de ruimte te geraken, is alles afhankelijk van brandstof: een raket verbruikt astronomische hoeveelheden om zich los te maken van de zwaartekracht van de aarde. Het probleem is dat, hoe meer massa je de ruimte in wil sturen, hoe meer brandstof je nodig hebt. Hoe meer brandstof je hebt, hoe meer massa, waar dan weer meer brandstof voor nodig is.

In het nieuws: Gama Alpha, het eerste ruimtevaartuig op zonne-energie, ontwikkeld door het Franse bedrijf Gama, werd met succes gelanceerd.

  • Het ruimtevaartuig werd op 3 januari in een baan rond de aarde gebracht door een Falcon 9-raket van SpaceX, die ook 114 kleine satellieten vervoerde.
  • Het object weegt slechts 12 kilo en neemt niet meer ruimte in dan een sixpack melkflessen. Maar waar het echt om gaat, is het zeil: een oppervlakte van 73,3 vierkante meter dat zich langzaam ontvouwt
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20