G20-plan van Brazilië om taksen te heffen op grote vermogens botst op ‘njet’ van Duitsland

De G20, de groep van de twintig grootste economieën ter wereld, is bijeengekomen in Washington DC. Op tafel ligt een plan van voorzitter Brazilië, taksen voor de superrijken. Alleen is niet iedereen daarvoor te vinden: Duitsland wijst het voorstel af.

Waarom is dit belangrijk?

Brazilië is ervan overtuigd dat met een rijkentaks allerlei sociaaleconomische problemen kan vooruithelpen: van honger en armoede tot het klimaat. Tegelijk is een wereldwijde taks op vermogen een grote afspraak, en is het niet verwonderlijk dat niet elk land even enthousiast reageert.

In het nieuws: Duitsland wil niet zover gaan als Brazilië en Frankrijk.

  • Brazilië wil een globale minimumtaks op de grootste inkomens, en ziet het als zijn stokpaardje voor het roterend voorzitterschap van de G20, dat het land dit jaar bekleedt. "Je kunt deze middelen gebruiken om een ​​begin te maken met het koolstofarm maken van de armste landen, waardoor de investeringen op deze plaatsen zouden toenemen, met humanitaire voordelen tot gevolg", is de redenatie van minister van Fina
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer