Frontex: ‘Ngo’s werken samen met mensensmokkelaars’

Frontex, het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de EU, beschuldigt liefdadigheidsorganisaties ervan samen te werken met mensensmokkelaars. Dat meldt de Financial Times op basis van een vertrouwelijk rapport dat aan de krant werd doorgespeeld.Migranten zouden nog voor hun vertrek ‘duidelijke aanwijzingen krijgen over hoe ze de boten van de non-gouvernementele organisaties (ngo’s) kunnen bereiken, en welke richting op te gaan,’ staat in het rapport te lezen. Het rapport werd overgemaakt aan EU-diplomaten en officials.

Een ander rapport maakt melding van ‘een concreet geval waarin migranten door criminele organisaties naar een activistenboot worden geleid.’

In datzelfde rapport wordt gewag gemaakt van migranten die weigeren mee te werken met de autoriteiten, omdat ‘de ngo’s hen hadden gewaarschuwd niet samen te werken met de Italiaanse kustwacht, noch met Frontex’.

Nog volgens de Britse zakenkrant zetten activisten steeds meer reddingacties op touw. De ngo’s zouden dit jaar al op meer dan 40 procent van alle (reddings-)acties hebben gereageerd. Begin 2017 lag dat percentage nog op 5%.

Artsen zonder Grenzen eist opheldering van Frontex

In een reactie eist Artsen zonder Grenzen eist uitleg van Frontex. Volgens de organisatie verlopen alle reddingsoperaties in volledige overeenstemming met maritieme wetgeving, het het Internationaal Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee (het SOLAS-verdrag) en Italiaanse en Europese wetgeving. Landencoördinator Jens Pagotto van Artsen zonder Grenzen:

‘Dit is een poging om hulporganisaties in diskrediet te brengen die duizenden mannen, vrouwen en kinderen van de verdrinkingsdood hebben gered. Deze ongegronde beschuldigingen zijn zeer ernstig en schadelijk. Artsen zonder Grenzen eist een onmiddellijke uitleg van Frontex en roept op tot een bijeenkomst van alle betrokken partijen.’

Meer