Franse wijnboeren maken trieste balans op na ‘ergste vorst in decennia’

Wijnbouwers in heel Frankrijk maken de balans op na verschillende nachten vorst deze week. Sommigen onder hen probeerden hun wijngaarden nog te beschermen door kaarsen en balen hooi aan te steken. 

In bekende wijnregio’s zoals Chablis, Bourgondië en Bordeaux daalden de temperaturen ‘s nachts tot min 6 graden Celsius, wat veel schade heeft veroorzaakt aan de scheuten die al goed ontwikkeld waren door het vroege lenteweer. Intussen bereidt de Franse regering een noodhulppakket voor na de uitzonderlijke vriestemperaturen. 

Vrijdag inspecteerden wijnboeren in heel Frankrijk hun wijngaarden om de vernieling vast te stellen. ‘Het breekt als glas omdat er geen water in zit’, zei Dominique Guignard, een wijnmaker nabij Bordeaux, terwijl hij de eerste scheuten van zijn wijnstokken vastnam, aan AFP. ‘Hij is helemaal uitgedroogd, er zit geen leven meer in.’

Volgens wijnexperten kan de schade aangericht door de uitzonderlijk lage temperaturen de ergste in decennia zijn, deels omdat de vorst volgde op het ongewoon warme weer van vorige week.

‘Het is een nationaal fenomeen’, zei Jérôme Despey, secretaris-generaal van de landbouwvakbond FNSEA en wijnbouwer in de Hérault, aan AFP. ‘Je kunt teruggaan in de geschiedenis, er zijn vriesperioden geweest in 1991, 1997, 2003, maar naar mijn mening overstijgt dit ze allemaal.’

Met vuur bestrijden

Dinsdag- en woensdagnacht probeerden verschillende Franse wijnbouwers de vorst te bestrijden door vuurtjes en kaarsen aan te steken naast hun wijnstokken. Zo zei wijnmaker Laurent Pinson eerder aan Reuters dat hij tussen de 300 en 600 grote paraffinekaarsen over veel van zijn wijngaard van 14 hectare had gezet. 

‘De oogst staat op het spel in een paar nachten – een, twee of drie nachten – en als we geen oogst hebben, betekent dat geen verkoop, geen wijn voor de consument’, voegde hij eraan toe. 

‘Landbouwramp’

Naast wijnbouwers zijn ook telers van kiwi’s, abrikozen, appels en ander fruit zwaar getroffen, alsook telers van andere gewassen zoals bieten en koolzaad. Tijdens een bezoek aan de Loire sprak de Franse minister van Landbouw, Julien Denormandie, van ‘een episode van extreme kracht die zeer aanzienlijke schade heeft veroorzaakt’.

De regering heeft een ‘landbouwramp’ uitgeroepen, wat betekent dat stappen zal zetten om financiële steun te bieden aan boeren. Ook riep Denormandie banken en verzekeringsmaatschappijen op om mee te werken aan de inspanningen. Volgens hem zijn enkele honderdduizenden hectaren landbouwgrond getroffen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.