Robothond Spot is nuttig in gevechtssituatie… als de batterij niet leegloopt

Franse soldaten hebben de robothond Spot van Boston Dynamics getest tijdens een trainingsoefening om na te gaan of hij nuttig zou zijn in echte gevechtssituaties. Wat was het verdict? 

Studenten van de Franse militaire school Saint-Cyr hebben de afgelopen twee dagen vijf verschillende robots getest om te beoordelen of ze geschikte strijdmakkers zijn, zo schrijft de krant Ouest-France. Een van de robots was de intussen welbekende robothond van Boston Dynamics, Spot. 

De militairen testten de robots in drie scenario’s: een aanval, een defensief manoeuvre, – zowel overdag als ’s nachts – en een gevechtsoefening in een stedelijke omgeving. Ze voerden elke oefening twee keer uit, een keer met de robots en een keer zonder. Saint-Cyr wil met de tests haar militairen naar eigen zeggen klaarstomen en bewustmaken ‘van de uitdagingen van morgen’. De school deelde ook enkele foto’s van de oefeningen op Twitter.

‘Lege batterij’ 

Een van de studenten, geciteerd in Ouest-France, merkt op dat de robots vooral nuttig zijn voor verkenningsdoeleinden. ‘Ik werd gedood tijdens de stedelijke gevechtsoefening zonder robots, maar niet tijdens de gelegenheid wanneer de robot op verkenning was gegaan’, zei hij. Toch verliepen de tests niet zonder problemen: ‘Spot had geen batterij meer in het midden van een gevecht’, voegde dezelfde student eraan toe. 

Het Franse bedrijf Shark Robotics zou Spot aan het Franse leger geleverd hebben. De vicepresident van de afdeling bedrijfsontwikkeling van Boston Dynamics, Michael Perry, liet echter aan The Verge weten dat hij geen weet had van de verkoop. Bovendien heeft Boston Dynamics volgens Perry strikte regels die klanten verbieden om Spot te bewapenen. 

Trouwe viervoeters

Het is ook niet de eerste keer dat dergelijke robothonden getest wordt door militairen. Eind vorig jaar voerde ook de Amerikaanse luchtmacht oefeningen uit met een nieuwe robothond, op een basis in Nevada. 

De zogenoemde Vision 60 bewaakte toen de luchtmachtbasis aan de zijde van militairen en reageerde op een gesimuleerde vijandige aanval. De robothond kan niet alleen in grotere gebieden patrouilleren dan echte honden, maar stuurt ook beelden door vanuit moeilijk bereikbare plaatsen.

(lb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.