Magazijnrobot verplaatst 800 dozen per uur

Het Amerikaanse robotbedrijf Boston Dynamics, dat vooral bekendheid verwierf met mens- en dierachtige robots, heeft een nieuwe model onthuld. ‘Stretch’ is ontworpen om honderden dozen per uur te verplaatsen in magazijnen. 

Stretch kan met zijn mobiele robotarm volgens de fabrikant tot 800 dozen per uur verplaatsen en is daarmee de eerste robot van Boston Dynamics die voor slechts een specifiek doel is ontwikkeld. 

De robotbouwer kreeg steeds meer verzoeken van bedrijven wereldwijd voor een dergelijke robot voor magazijnautomatisering, aldus Michael Perry, vicepresident bedrijfsontwikkeling ‘We hoorden vrijwel universeel in de opslagsector dat het lossen van vrachtwagens een van de fysiek moeilijkste en onaangenaamste banen is… En dat is waar Stretch in het spel komt’, zei hij aan persbureau Reuters.

Stretch is een vierkante robot die in krappe magazijnruimtes kan rondrijden en is uitgerust met een ‘slimme’ robotische arm met zeven vrijheidsgraden. De arm gebruikt bovendien zuignappen om dozen van ongeveer 23 kilogram op te pakken. 

Door de forse groei in de e-commerce in 2020, kende de opslagsector vorig jaar een bijzonder sterk jaar. Analisten verwachten dat die groei ook zal aanhouden, zo schrijft Reuters. Boston Dynamics heeft nog geen prijs geplakt op Stretch, maar volgens het bedrijf kan de robot worden ingezet ‘zonder dat kostbare herconfiguratie of investeringen in nieuwe vaste infrastructuur nodig zijn.’

Gewaardeerd op 1,1 miljard dollar

Het in Massachusetts gevestigde Boston Dynamics is vooral bekend voor de mensachtige robot ‘Atlas’ en de robothond ‘Spot’. Die laatste haalde begin deze maand nog de krantenkoppen toen de viervoeter het wrak van een ontplofte SpaceX-raket inspecteerde in Texas. 

Een week eerder gebruikte de politie van New York (NYPD) Spot bij een inbraak in The Bronx. Op videobeelden is te zien hoe de blauw-zwarte hond over het voetpad wandelt, vergezeld door de politieagenten. 

Eind vorig jaar nam Hyundai Motor 80 procent van de aandelen van Boston Dynamics over. De deal werd toen op een waarde van 1,1 miljard dollar geschat. Ongeveer 20 procent blijft in handen van het Japanse Softbank. (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20