Frankrijk overweegt mijnen te heropenen: “We moeten weten wat we willen”

Windturbines, zonnepanelen, accu’s voor elektrische auto’s: zonder metalen, geen energietransitie. En voor de aanvoer van deze grondstoffen willen onze zuiderburen niet alleen op het buitenland rekenen. Waarom niet gewoon de Franse mijnen heropenen, is nu de redenering.

Deze vrijdag werd de Franse minister van Ecologische Transitie Barbara Pompili geïnterviewd op de set van BFM TV. Een gelegenheid voor haar om de mogelijkheid van een heropening van de mijnen, zowel in Frankrijk zelf als in de overzeese gebieden, op tafel te leggen. Volgens de Franse zender wordt een lithium-exploratieproject in het Centraal Massief voorbereid.

Enerzijds voert mevrouw Pompili economische redenen aan.

“De Covid-crisis heeft aangetoond dat wij onze soevereiniteit moeten terugwinnen over een aantal materialen die zeer belangrijk zijn voor de ontwikkeling van ons economisch leven. We mogen onszelf niets ontzeggen”, verklaarde de Franse minister.

Frankrijk wil niet langer afhankelijk zijn van het buitenland, met name China, voor de levering van nikkel, lithium, kobalt en andere metalen die nodig zijn voor het ontwerp van veel van de instrumenten die het land gebruikt om zijn energietransitie tot stand te brengen.

“Elders vervuilen en een oogje dichtknijpen? Nee”

Anderzijds is mevrouw Pompili van mening dat het openen van mijnen op Franse bodem in plaats van alles te importeren een goed initiatief voor het milieu zou kunnen zijn. Door het nationale grondgebied te verkennen en het op de juiste manier te exploiteren, kan “misschien worden voorkomen dat dingen worden gedaan die niet erg interessant zijn voor het milieu”.

“We weten dat we lithium hebben in Frankrijk, dus we moeten zien of het de moeite waard is om het in Frankrijk te winnen. En in dat geval zullen de regels – die wij in de klimaatwet hebben gewijzigd – worden toegepast die inhouden dat we milieuvergunningen nodig hebben om nieuwe mijnen te kunnen openen”, zei ze. “Dit betekent dat we uiteindelijk mijnen zullen kunnen hebben die veel milieuvriendelijker zijn dan wat er momenteel in de wereld gebeurt.”

“Je moet weten wat je wilt. Wij moeten weten wat we willen. Zeggen dat ‘het niet geeft, laten we de boel elders vervuilen en een oogje dichtknijpen’. Nee, ik doe de dingen liever thuis en goed”, besloot ze.

(lb/ns)

Meer