BHP Group: “Wereld moet productie van nikkel verviervoudigen”

De wereld zal de volgende decennia de productie van een aantal grondstoffen sterk moeten opvoeren om de wereldwijde vraag te kunnen bijhouden. Dat heeft Vandita Pant, commercieel directeur van het Brits-Australische mijnconcern BHP Group, tijdens de FT Commodities Asia Summit gezegd.

Bij een aantal producten zal volgens haar de productie de volgende drie decennia moeten worden verdubbeld in vergelijking met de voorbije dertig jaar. Voor een aantal andere materialen stelt Pant zelfs een verviervoudiging in het vooruitzicht.

Transitie

“Naarmate het tempo en de omvang van de wereldwijde transitie naar een duurzame economie zullen toenemen, zal ook de vraag naar een aantal grondstoffen sterk oplopen”, verduidelijkte Vandita Pant. “Uit een aantal simulaties bleek daarbij onder meer dat de wereld de volgende dertig jaar bijna dubbel zoveel koper zal nodig hebben dan de voorbije drie decennia.”

“Bij de vraag naar nikkel, net zoals koper een cruciaal bestanddeel van de batterijen van elektrische wagens, zou er zelfs sprake zijn van een verviervoudiging. Bovendien zal die productie op de meest duurzame manier moeten worden georganiseerd.”

Vandita Pant sluit zich met haar uitspraken aan bij eerdere voorspellingen van analisten van onder meer Wood Mackenzie, ING Economics and BloombergNEF en woordvoerders van mijnbedrijven en de constructeurs van elektrische wagens.

Koper is in elektrische toepassingen, onder meer omwille van zijn hoge geleidbaarheid en duurzaamheid, al geruime tijd een veelgebruikte component. De introductie van nieuwe energietechnologieën blijkt echter de vraag naar materialen zoals koper en nikkel nog verder op te dreigen.

Exponentieel

“De productie van de twee elementen zou de volgende decennia een exponentiële stijging moeten kennen om te kunnen voldoen aan de vraag naar duurzame energie”, merkt Pant op. “De materialen zijn immers nodig in elektrische voertuigen, laadstations, netwerken en opslaginstallaties.”

BHP Group volgt, sinds het aantreden van Mike Henry als chief executive vorig jaar, een agressieve strategie om zijn activiteit op het gebied van een aantal toekomstgerichte grondstoffen – zoals koper en nikkel – sterk op te drijven.

Onder meer heeft het bedrijf interesse getoond in een overname van de Canadese mijngroep Noront Resources, die de ontginning van Eagle’s Nest, een gebied met grote voorraden nikkel en koper in het noorden van de Canadese provincie Ontario, in handen heeft.

Daarentegen heeft BHP Group al een groot deel van zijn steenkoolactiviteiten van de hand gedaan.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20