Terwijl ons land wacht op meer resultaten om het vaccin van AstraZeneca toe te dienen aan 65-plussers heeft Frankrijk dinsdag beslist om die leeftijdsgroep te vaccineren met het veelbesproken vaccin.
Franse 65-plussers komen voortaan in aanmerking voor een vaccin van AstraZeneca. Daarmee past het land zijn vaccinatiestrategie aan. Tot nu toe was het vaccin enkel beschikbaar voor mensen jonger dan 65 jaar. Mensen die ouder zijn dan 75 jaar zullen het vaccin van Pfizer of Moderna toegediend krijgen.
Meer mensen vaccineren
Frankrijk is één van de eerste landen in onze contreien die het vaccin zal toedienen aan 65-plussers. In ons land is het vaccin momenteel enkel beschikbaar voor mensen jonger dan 56 jaar. Frankrijk hoopt het aantal vaccinaties nu te kunnen versnellen. Van de 1,7 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin die Frankrijk eind februari heeft gekregen, zijn er tot nu toe slechts 273.000 toegediend, leren cijfers van de ministerie van Volksgezondheid.
Nochtans heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vorige maand al laten weten dat het vaccin ook geschikt is voor 65-plussers. ‘Ondanks het feit dat we minder data hebben voor deze leeftijdsgroep, wijst niets erop dat hun respons niet dezelfde is als die van mensen uit jongere generaties’, klonk het toen.
En in België?
Ook in België gaan er meer en meer stemmen op om het vaccin van AstraZeneca aan oudere mensen te geven. Volgens viroloog Marc Van Ranst is het geen slecht idee om na te gaan of we ook in ons land de vaccinatiestrategie kunnen bijsturen. Hij baseert zich daarbij op recente gegevens uit Schotland en Israël.
Voorts blijkt uit cijfers van Public Health England, waarover de Britse regering maandag heeft gecommuniceerd, dat één prik van zowel AstraZeneca als Pfizer/BioNTech het risico op ernstige coronasymptomen bij ouderen drastisch doet dalen. Volgens de cijfers vermindert één prik het risico op een ziekenhuisopname met ruim 80 procent.
Vier weken na het toedienen van een eerste prik ligt het aantal symptomatische coronagevallen ook bij 70-plussers al opvallend lager, leert het onderzoek. Voor het vaccin van Pfizer gaat het om een effectiviteit van 57 tot 61 procent, bij AstraZeneca ligt dat tussen de 60 en 73 procent. Wetenschappers benadrukken wel dat de tweede prik belangrijk blijft voor de beste bescherming.
(mah)
Lees ook: