Zuid-Afrika stuurt 1 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin terug

Na enkele teleurstellende resultaten heeft Zuid-Afrika beslist om 1 miljoen dosissen het vaccin van AstraZeneca terug te sturen. Het vaccin blijkt niet effectief te zijn bij mensen die besmet zijn met de Zuid-Afrikaanse variant van het virus.

De beslissing van de Zuid-Afrikaanse overheid om de dosissen terug te sturen, komt als geen verrassing. Vorige week werd al bekendgemaakt dat het vaccin niet opgewassen is tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

Beperkte bescherming tegen Zuid-Afrikaanse variant

Uit een onderzoek bij 2.000 testpersonen bleek dat het vaccin slechts in beperkte mate bescherming biedt tegen milde ziekteverschijnselen door de Zuid-Afrikaanse variant. Slechts in 22 procent van de gevallen was het vaccin effectief.

Na de vaccinatiecampagne tijdelijk op te schorten, heeft het land beslist om de vaccins terug te sturen. Dat schrijft The Economic Times of India.

Verwacht wordt dat het Serum Institute of India, dat de vaccins van AstraZeneca produceert, de zending zal ophalen. De vaccins kunnen dan worden herverdeeld in landen waar de Zuid-Afrikaanse variant niet dominant is, zodat de overdracht op een meer doeltreffende manier kan worden ingeperkt.

Andere vaccins op weg

Het goede nieuws voor de Zuid-Afrikanen is dat andere belangrijke vaccins hun richting uitkomen. Zowel Pfizer als Johnson & Johnson zijn van plan miljoenen vaccins naar Zuid-Afrika te sturen, waarbij de eerste leveringen naar verwachting binnenkort zullen aankomen. Zoals bevestigd tijdens de Zuid-Afrikaanse State of the Nation, zullen in totaal 21 miljoen dosissen door deze bedrijven worden geleverd.

Het vaccin van AstraZeneca wordt ook in ons land verdeeld. Afgelopen vrijdag werd de eerste persoon ingeënt met het vaccin. België heeft maar liefst 7 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin besteld. Die zijn bedoeld voor de leeftijdsgroep 18-55 jaar. Op dit moment wordt nog onderzocht hoe effectief het vaccin is bij 55-plussers.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20