Universiteit Oxford test coronavaccin AstraZeneca ook bij kinderen

De universiteit van Oxford gaat testen of het coronavaccin dat het samen met AstraZeneca heeft ontwikkeld ook veilig is voor kinderen. Tot nu is er nog amper getest op kinderen, omdat die minder ziek worden door een besmetting met het coronavirus. Maar ze kunnen het virus wel doorgeven, en dus andere mensen wél ziek maken.

De vaccinatie tegen Covid-19 is in de hele wereld volop aan de gang. De strategie daarvoor verschilt per land, maar er is één gemeenschappelijk element. Momenteel kunnen enkel volwassenen een coronavaccin toegediend krijgen.

Testen bij kinderen

Volgens de universiteit van Oxford is het geen slecht idee om uiteindelijk ook kinderen te vaccineren. Ze worden namelijk zelf veel minder vaak ziek van een coronabesmetting, maar kunnen wel risicopatiënten besmetten. En die worden dan wél heel ziek. Daarom gaat de universiteit nu ook aan de slag met klinische tests bij kinderen.

Zo’n 300 kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar zullen vrijwillig aan het onderzoek meewerken. 240 van hen krijgen een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. De rest krijgt een placebo. De eerste vaccinaties binnen het onderzoek gebeuren nog deze maand. Dat heeft de universiteit zelf bekendgemaakt in een verklaring.

65-plussers?

Bij het coronavaccin van AstraZeneca is niet alleen twijfel over de werking bij kinderen. Het is ook lang onzeker geweest of het vaccin effectief genoeg was bij oudere mensen. In de groep mensen die deelnam aan de testfases zaten namelijk te weinig 65-plussers om een duidelijk antwoord te krijgen. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er geen reden om het hen niet toe te dienen.

“Ondanks het feit dat we minder data hebben voor deze leeftijdsgroep, wijst niets erop dat hun respons niet dezelfde is als die van mensen met een jongere leeftijd”, klinkt het. De WHO benadrukte nog eens dat 65-plussers risicopatiënten zijn en zo snel mogelijk moeten worden gevaccineerd, “ook als een vaccin iets minder effectief zou zijn”.