Tsjechische premier: ’Vier EU-lidstaten kregen het AstraZeneca-vaccin afzonderlijk aangeboden’

AstraZeneca heeft aan minstens vier lidstaten aangeboden om aparte contracten te tekenen om het Covid-19-vaccin te bemachtigen, buiten de gezamenlijke aankoopprocedure van de Europese Unie om. Dat meldt Euractiv, een nieuwsmedium gespecialiseerd in EU-berichtgeving, op basis van verklaringen van de Tsjechische premier Andrej Babiš.

Vier EU-lidstaten werd aangeboden om afzonderlijke COVID-19-vaccinovereenkomsten te ondertekenen, om zo het vaccin van het Brits-Zweedse farmabedrijf sneller te bemachtigen, heeft Babiš volgens Euractiv donderdag gezegd in het Tsjechische parlement.

De verklaring van Babiš roept vragen op over de bedrijfsstrategie van AstraZeneca, gezien het dispuut over serieuze vertragingen van leveringen aan de EU. Daardoor is er oponthoud in de vaccinatiecampagnes van zowat alle lidstaten.

‘Terwijl AstraZeneca weigerde om de beloofde 80 miljoen dosissen te leveren aan de EU, ontvingen wij meerdere aanbiedingen van het vaccin – niet enkel ik maar ook drie andere Europese premiers – zelfs voor de start van de leveringen’, zei Babiš.

Tussenpersoon uit Dubai

Volgens de Tsjechische eerste minister was het een bedrijf uit Dubai dat als tussenpersoon de aanbiedingen deed, 50 procent van de aankoopprijs moest vooraf betaald worden.

‘Geloof me, we zouden de kans zeker grijpen als het realistisch was. Maar we kunnen het ons niet veroorloven’, zei Babiš nog, waarna hij zich snel lijkt te herstellen: ‘Natuurlijk hebben we een aantal EU-overeenkomsten en die moeten we respecteren’, voegde hij eraan toe.

We kunnen er dus vanuit gaan dat de vaccins in de afzonderlijke voorstellen aan een hoge prijs werden aangeboden. De uitspraken van het Tsjechische staatshoofd voedt de vermoedens van de EU, over gesprekken achter de schermen van de farma-industrie op het niveau van de lidstaten, waarbij Brussel wordt omzeild.

De Brits-Zweedse farmaceut doet de verklaring van de Tsjechische premier af als verzinsels.

‘Deze verklaringen bevatten geen waarheid. Onze huidige focus is het nakomen van onze aanzienlijke wereldwijde toezeggingen aan regeringen en internationale gezondheidsorganisaties, om bij te dragen aan het zo snel mogelijk te beëindigen van de pandemie. Als zodanig is er momenteel geen levering, verkoop of distributie van het vaccin door de particuliere sector’ liet AstraZeneca via e-mail weten aan Euractiv.

Dit artikel verscheen vrijdagvoormiddag en werd in de loop van de namiddag aangevuld met de reactie van het bedrijf AstraZeneca, red.

Bron: Euractiv

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20