Frankrijk denkt aan bouw van mini-kerncentrales

Frans president Emmanuel Macron is volgens de Franse pers gewonnen voor de bouw van nieuwe kleine kerncentrales, die bekendstaan als SMR’s of small modular reactors. Ook in het Verenigd Koninkrijk maakt het concept opgang, onder impuls van energie- en defensiereus Rolls-Royce.

Almaar meer landen – en ook grote bedrijven – zijn geïnteresseerd in de bouw van kleine kernreactoren die in een fabriek gemaakt worden en veel minder bouwwerken vergen dan een klassieke grote kerncentrale. China kondigde afgelopen zomer aan als allereerste land zo’n SMR (small modular reactor) te bouwen en ook in Europa maakt het idee opgang.

President Macron gaat over een tiental dagen de Franse plannen uit de doeken doen, weet radiozender Europe 1. Het zou gaan om “babyreactoren” van 170 megawatt, tegenover meer dan 1.000 megawatt voor de grootste kernreactoren van Doel en Tihange. Die veel beperktere schaal zou de kernreactoren meer aanvaardbaar maken voor het grote publiek, zo denkt het Elysée.

De bouw van de compacte en koolstofarme kerncentrales zou passen in een breder relanceplan, dat Macron wil lanceren om zijn herverkiezingscampagne vaart te geven. De Franse presidentsverkiezingen vinden komende lente plaats. Vandaag komt 70 procent van de Franse stroom uit kernenergie.

Rolls-Royce

Ook in het Verenigd Koninkrijk wint het concept aanhangers, nu de huidige energiecrisis beleidsmakers ertoe aanzet om na te denken over een energieplan op lange termijn. De Britse regering zou dicht staan bij de goedkeuring van een plan om tot 16 kleinere centrales te bouwen, melden Britse media.

De gangmaker van dat project is een consortium rond de beursgenoteerde engineering-groep Rolls-Royce. Het vroegere moederbedrijf van het gelijknamige automerk hoopt over een jaar of tien de eerste SMR af te hebben, waarna er tegen 2035 nog verscheidene kunnen volgen. Dat hoge tempo is mogelijk door serieproductie en modularisatietechnieken. Die standaardisering drukt bovendien de kosten.

Amazon

Eens het consortium groen licht gekregen heeft voor productie, hopen Rolls-Royce en co de mini-kerncentrales ook te exporteren naar landen als Estland, Turkije en Tsjechië. Nog volgens de Britse pers zijn ook grote Amerikaanse techbedrijven, zoals Amazon, geïnteresseerd in een mini-kerncentrale van Rolls-Royce om hun eigen energieslurpende activiteiten, zoals datacenters, van stabiele stroom te voorzien.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20