Macron ziet kernenergie als “een kans” en wil niet dat windmolens en zonnepanelen “de Franse landschappen beschadigen”

Tijdens een bezoek aan Frans-Polynesië sprak de Franse president Emmanuel Macron met France Info over zijn energiebeleid. Hij is voorstander van hernieuwbare energie, maar niet zomaar op de oude manier.

  • “Frankrijk heeft een kans: als we het hebben over de uitstoot van broeikasgassen, ligt ze bij kernenergie”, verklaarde Macron.
  • “We zijn het land in Europa met de minste tonnen CO2 uitgestoten per hoofd van de bevolking, en waarom? Omdat we een historiek in kernenergie hebben”, legde hij uit.
  • “We hebben een duidelijke koers nodig, die ik uitzet”, voegde hij eraan toe. Naast kernenergie pleitte Macron ervoor om hernieuwbare energiebronnen verder te ontwikkelen. Hij noemde “biomassa, aardwarmte (geothermie), zon en wind”.
  • De windmolenparken en andere installaties van groene energie mogen wel geen “overlast voor medeburgers” veroorzaken. “Ik wil niet dat onze landschappen worden beschadigd”, beklemtoonde hij. “Ze maken deel uit van ons erfgoed en van onze diepe rijkdom, van onze identiteit.”
  • Macron streeft naar overleg en pleit ervoor nieuwe energie-installaties geval per geval te bekijken. “We mogen niet in een karikatuur vervallen. Er zijn plaatsen waar we nog windturbineprojecten kunnen bouwen, omdat ze geschikt en relevant zijn. Maar er zijn ook plaatsen die al goed bedeeld zijn en waar er geen consensus is.”
  • Als een windmolenpark te veel spanning creëert onder de lokale bevolking, dan moet de overheid bereid zijn de plannen aan te passen en zelfs op te geven, verklaarde hij nog.


Klimaatverandering

Frans-Polynesië, omgeven door zeeën, merkt als een van de eerste gebieden in de wereld de gevolgen van klimaatverandering. Maar waar overstromingen Europa troffen en bosbranden Noord-Amerika, zijn het vooral de terugkerende cyclonen waar Polynesiërs bang voor zijn.

Geconfronteerd met deze situatie, ziet Emmanuel Macron de redding van de mensheid en Polynesië op korte termijn in “veerkracht” om het stormweer te doorstaan. Concreet heeft de Franse president een budget van 50 miljoen euro voorzien om 17 anti-cycloonschuilplaatsen te bouwen.

Dat lijkt niet meer dan een simpele pleister. Maar Macron kwam ook met fundamentelere ambities op lange termijn. De andere belangrijke doelstelling van de Franse president “is om onze CO2-uitstoot te verminderen. Dit is de hele strategie waarin wij Fransen en wij Europeanen zich inzetten”.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20