Fox News haalt Trumps claim over de muur onderuit

Een journalist van de Amerikaanse nieuwszender Fox News heeft brandhout gemaakt van de claims van de administratie Trump dat via de zuidelijke grens met Mexico duizenden terroristen het land binnenkomen.

Sarah Sanders, de perschef van Trump, zei zondag tijdens het programma “Fox News Sunday” (zie video onder) dat “de regering weet dat bijna 4.000 gekende of vermeende terroristen illegaal de Verenigde Staten binnenkomen en dat het meest kwetsbare punt daarbij de zuidelijke grens is”. 

Luchthavens

Dat was buiten moderator Chris Wallace van Fox News gerekend, die Sanders onderbrak:

“Ik ken de cijfers. Ik wist niet of u deze getallen zou gebruiken, dus heb ik ze opgezocht. Weet u waar deze 4.000 mensen gevat worden wanneer ze worden gearresteerd? Op luchthavens.”

Toen Sanders probeerde duidelijk te maken dat dit niet altijd het geval is, benadrukte Wallace nog eens: “Luchthavens. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen terroristen zijn gevonden die via de zuidelijke grens hebben getracht het land binnen te komen.”

Dank u, Fox News

Dat het net een journalist van Fox is die de claims van Trump en zijn entourage onderuit haalt is opmerkelijk, omdat het een zender is die zich meestal een trouwe bondgenoot van de president toont.

Toch moet onderscheid gemaakt worden tussen Fox News en Fox Opinion. Fox News beschikt over een aantal uitstekende journalisten: Shepard Smith, Chris Wallace en Bret Baier om er maar drie te noemen. Zij werken voor de nieuwsdienst van Fox en proberen dagelijks een objectief relaas van feiten te brengen.

Fox Opinion

Dan zijn er de opiniemakers die Fox Opinion bevolken: Sean Hannity, Tucker Carlson, Laura Ingraham, … Mensen van – naar Europese normen – uiterst rechtse signatuur, die opinieshows presenteren en daarin zelden oog hebben voor feiten, dan wel zaken vertellen die hun publiek graag wil horen. Dat laatste creëert – een door sociale media versterkte – echo-kamer, waarin het eigen gelijk en dat van president Trump (53,8 miljoen volgers op Twitter) steeds verder wordt gevoed. 

De Sovjetinvasie van Afghanistan in het geschiedenisboek van Donald Trump

Waar Trump zijn ‘feiten’ haalt blijft een mysterie. Probleem is dat de nieuwszenders de president op elk moment van de dag in ‘prime time’ een platform aanbieden om onzin uit te kramen, zonder dat die op het moment zelf op het waarheidsgehalte kan worden gecontroleerd. Zijn leugens gaan op die manier de wereld rond nog voor ze kunnen worden gecheckt.

Ook vorige week dacht Trump op het einde van een kabinetsvergadering de wereld een geschiedenisles te moeten geven toen hij verklaarde dat Rusland in 1979 Afghanistan was binnengevallen “omdat Afghaanse terroristen Rusland waren binnengedrongen. [De Russen] hadden gelijk om naar Afghanistan te gaan.”

The Wall Street Journal schreef de dag erop in een editoriaal:

” We kunnen ons geen meer absurde verdraaiing van de geschiedenis herinneren door een Amerikaans president. De Sovjet-Unie viel Afghanistan in december 1979 binnen om een bevriend communistisch regime te helpen. […] De Sovjetinvasie van Afghanistan was een keerpunt in de Koude Oorlog, die serieuze mensen de dreiging van de communistische dreiging duidelijk moest maken. Trumps krankzinnige geschiedenis kan die realiteit niet veranderen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20