Grondwettelijk Hof oordeelt dat fiscus rekeningsaldo’s mag blijven inkijken

De fiscus kan sinds begin dit jaar nagaan hoeveel geld er op onze rekeningen staat. De financiële instellingen zijn verplicht om twee keer per jaar de saldo’s op de rekeningen en contracten door te spelen aan de Nationale Bank van België. Er kwam protest tegen de uitbreiding van het bankregister, maar het Grondwettelijk Hof oordeelt nu dat die legitiem is.

Waarom is dit belangrijk?

Om de strijd tegen zwart geld op te voeren, heeft ons land het bankenregister uitgebreid. Daardoor moeten de banken sinds begin dit jaar twee keer per jaar de saldo's op de rekeningen en contracten doorspelen aan de NBB. Voorheen moest de belastingdienst bij vermoeden van fraude, witwassen of het financieren van terrorisme een bankonderzoek bevelen om die gegevens in handen te krijgen.

In het nieuws: De uitbreiding van het bankenregister kreeg veel kritiek. Na de aankondiging van die maatregel trokken de advocatenbureaus Sansen International Tax Lawyers en Artes samen met de vzw Ministry of Privacy in juni 2021 naar het Grondwettelijk Hof om die uitbreiding terug te draaien.

  • "Het inwinnen en het verwerken van gegevens in verband met rekeningen en financiële transacties vormen een inmenging in het privéleven van de betrokken personen, alsook van de personen met wie zi
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20