Fiscus houdt voortaan minder belastingen af van jouw loon: wat betekent dat juist?

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wijzigt de manier waarop de bedrijfsvoorheffing, een voorschot dat we betalen aan de fiscus, wordt berekend. Daardoor zal de belastingdienst maandelijks een kleiner deel van ons loon afhouden. Opgelet, het gaat hier niet over een belastingverlaging.

Iedere werknemer in ons land draagt maandelijks een deel van zijn loon af aan de fiscus. Dat wordt de bedrijfsvoorheffing genoemd. Op die manier wil de belastingdienst voorkomen dat we op het einde van het jaar een stevige afrekening in de brievenbus krijgen. Alleen roomt de fiscus doorgaans een groter deel van ons loon af dan nodig. Daardoor kan het gebeuren dat je te veel belastingen betaalt. Hetgeen je te veel betaalt, kan je later terugvorderen via de belastingaangifte.

Verschillende belastingschijven

Daar wil Van Peteghem nu verandering in brengen. Op dit moment sluiten de belastingschijven die de fiscus hanteert voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing niet aan bij die van de personenbelasting. De minister van Financiën spreekt over een “gratis lening aan de overheid”.

De aanpassing van de schalen die gebruikt worden voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing gaat in verschillende fases gebeuren. In een eerste fase wordt de belastingschijf van 25 procent in lijn gebracht met die van de personenbelasting.

“Nu geldt in de bedrijfsvoorheffing 25 procent tot 13.150 euro, terwijl dat in de personenbelasting tot 13.540 euro is. Dat betekent dat mensen voor de bedrijfsvoorheffing sneller in de schijf van 40 procent terechtkomen”, verduidelijkt fiscalist Jef Wellens van Wolters Kluwer in een reactie aan HLN.be.

De aanpassing van die belastingschijven moet ervoor zorgen dat het inkomen in 2022 gemiddeld met 128 euro stijgt. In 2023 zou daar 209 euro bijkomen en in 2024 nog eens 243 euro.

Belastingverminderingen

Ondanks de nieuwe aanpassingen bestaat de kans dat je alsnog te veel (of te weinig) belastingen betaalt. De fiscus kan op voorhand niet voorspellen voor welke belastingverminderingen je in aanmerking komt. Denk bijvoorbeeld aan giften, dienstencheques of de kosten voor kinderopvang. De belastingdienst is doorgaans wel op de hoogte van andere fiscale voordelen, zoals dat voor het pensioensparen.

Het gaat hier dus niet over een belastingverlaging. Op het einde van de rit zal je nog altijd evenveel belastingen moeten betalen. De nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat je over een groter inkomen beschikt tijdens het jaar. Dat betekent wel dat je op het einde van de rit minder zal terugkrijgen van de belastingdienst (indien je in aanmerking komt voor een terugbetaling).

(evb)

Meer