Fiscalist: “Zonder nieuwe fiscale regularisatie blijft er heel wat kapitaal onbeschikbaar voor de Belgen” 

Fiscalist: “Zonder nieuwe fiscale regularisatie blijft er heel wat kapitaal onbeschikbaar voor de Belgen” 
Dave van Moppes, fiscaal advocaat bij Tuerlinckx Tax Lawyers – Bron: Tuerlinckx Tax Lawyers

Kans bestaat dat er onder de komende regering een nieuwe fiscale regularisatieronde komt. De Tijd meldde eerder deze maand dat dat op tafel ligt bij de regeringsonderhandelingen. “Hoewel dit budgettair niet veel zal opleveren blijft het belangrijk dat je als overheid rechtszekerheid creëert voor de burgers”, zegt Dave van Moppes, fiscaal advocaat bij Tuerlinckx Tax Lawyers, in een gesprek met onze site. 

De voorbije twintig jaar organiseerde de overheid vier rondes waarin belastingplichtigen tegen een boetetarief zwart of grijs geld konden regulariseren. De laatste fiscale regularisatie liep af op 31 december 2023. Tijdens de vier regularisatierondes tussen 2004 en 2023 werd voor 17 miljard euro zwart geld aangegeven. Dat leverde de fiscus meer dan 4 miljard euro aan heffingen op. Sindsdien is het praktisch onmogelijk om fiscale zonden op te biechten. “Mensen kunnen nog aankloppen bij de fiscus, maar die wil enkel niet-verjaarde dossiers behandelen”, zegt van Moppes. 

Belastingzondaars kunnen ook nog terecht bij de parketten om hun fiscaal verjaarde kapitalen in orde te brengen, maar dat verloopt zelden vlot. Dat komt omdat er geen nationale richtlijnen zijn. “Zonder dergelijke richtlijnen kunnen de boetetarieven variëren van regio tot regio. Het is niet de bedoeling dat belastingzondaars parketten gaan vergelijken om zo het goedkoopste tarief te vinden. Vandaar dat de parketten dergelijke dossiers weigeren te behandelen”, merkt de fiscalist bij Tuerlinckx Tax Lawyers op.

Veel onzekerheid voor erfgenamen

“Die onzekerheid zorgt voor absurde situaties”, gaat van Moppes verder. “Mensen die bijvoorbeeld een erfenis uit Luxemburg krijgen, kunnen niet altijd over dat kapitaal, wat doorgaans is belegd in levensverzekeringen, beschikken, terwijl ze daar wel erfenis- of schenkingsrechten op hebben betaald. Banken weigeren dat geld te aanvaarden omdat de oorsprong onduidelijk is. Er gelden in ons land immers zeer strikte compliance- en antiwitwasregels. Tot 2023 kon dat probleem omzeild worden door het geld te regulariseren. Vandaag zitten we met een juridisch vacuüm.” 

“De banken leggen de verantwoordelijkheid bij de klanten om aan te tonen dat het niet om zwart geld gaat”, gaat de fiscalist verder. “Maar dat is niet altijd eenvoudig. Financiële instellingen moeten die gegevens maar tien jaar bijhouden. Erfgenamen beschikken bovendien niet altijd over de nodige documenten om aan te tonen dat het om wit geld gaat.”

Daar komt nog eens bij dat sinds 5 februari 2024 het risico op strafrechtelijke vervolging groter is geworden voor erfgenamen door de afschaffing van de zogenoemde ontsnappingsroute. Voor die datum konden erfgenamen in geval van gewone fiscale fraude niet zomaar vervolgd worden voor het aanvaarden en het beheren van een nalatenschap met zwart geld, maar nu kan dat dus wel.

Van Moppes is daarom een grote voorstander van een nieuwe fiscale regularisatieronde. “Dat kan de overheid al snel tientallen tot misschien zelfs honderden miljoenen euro’s opleveren”, klinkt het. Dat zal het begrotingstekort niet oplossen, maar de fiscalist wijst erop dat de voornaamste doelstelling van een nieuwe regularisatieronde rechtszekerheid creëren is voor de burger. “Door de huidige onzekerheid blijft er kapitaal zweven tussen de Belgische en buitenlandse financiële instellingen. Niemand wint daarbij, buiten de buitenlandse verzekeraars die commissies blijven opstrijken”, aldus Van Moppes. 

Fiscale regularisatie kan ook noodzakelijk zijn voor cryptobeleggers 

Volgens de fiscalist is een nieuwe fiscale regularisatieronde ook van cruciaal belang voor de cryptobeleggers. Vanaf 2027 gaan 48 landen informatie rond cryptobezittingen uitwisselen. De fiscus gaat dan een overzicht krijgen van al jouw cryptobeleggingen. Bovendien zit er een meerwaardebelasting aan te komen, waardoor de belastingdienst de ontvangen gegevens kan vergelijken met wat er in de belastingaangifte staat. Momenteel ligt er een algemene meerwaardebelasting voor aandelen en crypto’s van 5 procent op tafel. “Maar wat met de cryptowinsten van de voorbije jaren? Zullen die ook belast worden? In zo’n geval dringt een regularisatieronde zich op. De vraag is dan ook of de regering speciale modaliteiten zal uitwerken voor de cryptobeleggingen. Ik hoop alleszins dat wanneer er een meerwaardebelasting komt dat de overheid daarover meer duidelijkheid zal scheppen”, zegt Van Moppes. 

“Indien er geen meerwaardebelasting komt, zullen cryptomunten de nieuwe buitenlandse rekeningen worden”, gaat hij verder. “Bitcoin en andere digitale munten bestaan al een tijdje. Daardoor neemt de kans toe dat er info over de initiële beleggingen verloren gaat, wat het dus moeilijker maakt om aan te tonen dat het niet om zwart geld gaat. Kans bestaat dus dat in 2027 mensen de rekening gaan gepresenteerd krijgen voor de meerwaarden die ze de afgelopen jaren gecreëerd hebben. Het is niet uitgesloten dat de fiscus tot tien jaar terug in de tijd zal willen teruggaan. Daarom lijkt het mij een goed idee dat de overheid daar vandaag al op anticipeert en soort van regularisatieprocedure voor cryptobeleggingen opstart. Er wordt daar alvast over gesproken tijdens de regeringsonderhandelingen. Alleen liggen de standpunten van de partijen ver uit elkaar dus ik vrees dat zo’n procedure niet voor meteen zal zijn.” 

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.