Fintechbelofte Oper tankt 11 miljoen euro vers geld bij: “We willen digitaal woonkrediet naar heel Europa brengen”

De Belgisch-Zwitserse start-up Oper Credits, die voor kredietverstrekkers digitale platformen voor hypotheekleningen bouwt, kondigt aan 11 miljoen euro extra kapitaal op te halen. Dat opent de deur naar verdere expansie in Europa.

Dertien financiële instellingen in Europa – waaronder Creafin en Hypo-Expert in België en de Zwitserse bank Cler – maken momenteel gebruik van de apps en de software van Oper, die het voor de aanvragers van een hypothecair krediet makkelijk maken om hun dossier via smartphone of laptop te beheren. Het Oper-platform was vorig jaar goed voor ongeveer 1 miljard euro aan afgesloten hypotheekleningen.

Dat aantal financiële instellingen hoopt Oper nu te kunnen verdubbelen na de kapitaalinjectie, die tot stand kwam met de hulp van durfkapitalisten Bessemer Venture Partners en ABN Amro Ventures.

“Prioritaire markten voor ons zijn Frankrijk en Duitsland, maar evengoed Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije”, zegt medeoprichter Wouter Lachat in een mededeling. “We zien mooie vooruitzichten, want de markt blijft relatief onontgonnen. Ons product is klaar om een oplossing te bieden aan grote en kleine financiële instellingen die hun kredietaanbod willen verbeteren.”

Bankkantoor

Volgens Oper stappen veel banken in Europa stilaan af van het idee dat elk belangrijk financieel product – en een woonkrediet is het allerbelangrijkste – alleen door de lokale bankier of tussenpersoon verkocht kan worden. Maar de banken vervallen daarbij dikwijls in het andere uiterste: een puur digitale, en eerder onpersoonlijke, procedure om een woonkrediet goedgekeurd te krijgen.

Volgens CEO Geert Van Kerckhoven ligt de toekomst in de gulden middenweg. “Op basis van onze ervaring denken wij dat het antwoord eerder zit in een hybride strategie. Een hypotheek afsluiten zal grotendeels digitaal kunnen, maar op cruciale momenten moet het systeem hulp inroepen van mensen.”

Artificiële intelligentie en het gebruik van meer persoonlijke financiële data – en niet alleen de traditionele loonbrieven – zullen de verwerking van de dossiers slimmer maken, waardoor de aanvrager sneller weet waar hij aan toe is, belooft Oper.

Antwerpen-Zürich-Minsk

Het fintechbedrijf, dat pas in 2018 opgericht werd, stelt intussen 45 medewerkers van 12 verschillende nationaliteiten te werk, die in 16 verschillende steden in Europa wonen. De officiële kantoren bevinden zich in Antwerpen, het Zwitserse Zürich en het Wit-Russische Minsk.

De lat ligt hoog, afgaande op het commentaar van de Amerikaanse durfkapitalist Bessemer, die eerder ook investeerde in bedrijven als Pinterest, Twitch, Shopify en LinkedIn. Vennoot Charles Birnbaum: “We geloven dat Oper, met hun schaalbare, pan-Europese aanpak, zich in een uitstekende positie bevindt om marktleider te worden in hypotheekoplossingen voor banken.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20