Finse bierbrouwer lanceert NAVO-bier met de smaak van “vrijheid en veiligheid”

Toen Finland begin deze maand de keuze maakte om lid te worden van de NAVO, besloot een kleine Finse bierbrouwer om dit te vieren door een nieuwe bier te lanceren, ter ere van het militaire bondgenootschap. Het bier heeft een blauw-witte afbeelding van een ridder met een NAVO-ster op zijn borst.

De CEO van Olaf Brewing, Petteri Vanttinen, vertelde dat het besluit hem werd ingegeven door de zorgen over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor Finland. Hij omschrijft zijn nieuwe bier als een pils met de “smaak van veiligheid met een vleugje vrijheid”.

Het pilsbier is ook een eerbetoon aan de Finse stad Savonlinna, wat de thuisbasis van de brouwerij is en op enkele tientallen kilometers van de grens met Rusland ligt. “Onze kleine woonplaats heeft altijd in het grensgebied tussen Oost en West gelegen. In de omgeving van de stad zijn vele veldslagen uitgevochten”, aldus de brouwerij

De kleine brouwer, waar acht mensen werken, heeft onderwijl moeite om aan de vraag van het nieuwe bier te voldoen. “Normaal verkopen we zo’n honderd blikjes bier per dag, nu zijn het er meer dan tweeduizend”, zegt Vanttinen.

Doorn in het oog

Finland en Zweden hebben deze maand officieel een aanvraag ingediend om lid te worden van de NAVO. Dat deden beide landen als reactie op de Russische invasie van buurland Oekraïne en de daaropvolgende bloedige oorlog. 

Doorn in het oog is de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zich fel verzet tegen de toetreding van de twee landen tot het militaire bondgenootschap. Zweden en Finland zouden namelijk de thuishaven zijn van “terroristische” organisaties.

Afgelopen zondag vertelde de Turkse president dat hij nog steeds van plan is om de toetreding van de twee landen te blokkeren. De ontmoeting die hij eerder had met de delegaties van Zweden en Finland was namelijk niet “op het gewenste niveau”. “Zolang ik aan het hoofd sta van Turkije, kunnen we geen ‘ja’ zeggen tegen de toetreding van landen die terreur steunen”, aldus de president.

Voor elk besluit over de uitbreiding van de NAVO is een unanieme instemming van de huidige leden vereist, wat betekent dat een goedkeuring van Turkije een eventuele toetreding kan tegenhouden.
Onderwijl verslechtert de relatie tussen Finland en zijn buurland Rusland. Na Polen en Bulgarije levert het land geen gas meer aan Finland.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20