Rusland draait ook de gaskraan richting Finland dicht

Na Polen en Bulgarije zal Rusland vanaf morgen ook geen gas meer leveren aan Finland. De stopzetting van de gasleveringen komt daags nadat het Scandinavische land een aanvraag heeft ingediend om toe te treden tot de NAVO.

De Finse gasimporteur Gasum zei vrijdagochtend in een persverklaring dat de invoer van aardgas uit Rusland vanaf zaterdag zal worden stopgezet. “Op vrijdagmiddag 20 mei heeft Gazprom Export ons laten weten dat de aardgasleveringen aan Finland in het kader van het leveringscontract met Gasum op zaterdag 21 mei 2022 om 07.00 uur zullen worden stopgezet”, aldus de importeur.

Finland weigert in roebel te betalen

Volgens de eerste berichten zou Rusland die beslissing genomen hebben omdat Finland weigert te betalen in roebel voor Russisch gas. Dat is nochtans een eis van de Russische dictator Vladimir Poetin. Wie gas wil, moet twee rekeningen openen bij de Russische staatsbank Gazprombank. Via die rekeningen worden betalingen in euro’s of dollars omgezet in roebels.

De Europese Commissie heeft de EU-lidstaten al meermaals gevraagd om niet in te gaan op die eis omdat het de westerse sancties tegen het Oost-Europese land schendt. De commissie heeft onlangs enkele richtlijnen gedeeld waarin staat hoe Europese bedrijven alsnog Russisch gas kunnen kopen zonder die sancties in het gedrang te brengen. De Russische vicepremier Alexander Novak liet gisteren weten dat de helft van de klanten van Gazprom al een rekening in roebels heeft geopend.

Gasum verwacht geen problemen

Volgens Mika Wiljanen, CEO van Gasum, was het bedrijf zich al aan het voorbereiden op de stopzetting van de Russische leveringen. Hij verwacht dan ook niet meteen problemen voor de gasbevoorrading van de klanten, “op voorwaarde dat er zich geen onderbrekingen in het gastransmissienet zullen voordoen.”

“Gasum zal zijn klanten aardgas uit andere bronnen leveren via de Balticconnector-pijpleiding. De gastankstations van Gasum in het gasnetwerkgebied zullen normaal in bedrijf blijven”, aldus de CEO.

Toetreding NAVO

De stopzetting van de gasleveringen aan Finland komt er kort nadat het Scandinavische land, samen met Zweden, formeel een aanvraag heeft ingediend om toe te treden tot de NAVO. Poetin reageerde eerder bedeesd op dat nieuws en zei dat hij geen problemen heeft met die twee landen. “Uitbreiding van de militaire infrastructuur naar die twee landen zal vanzelfsprekend leiden tot een reactie van ons”, voegde hij er wel aan toe.

Rusland heeft vorige maand ook al de gasleveringen aan Polen en Bulgarije stopgezet. Die twee landen weigerden ook om te betalen in roebel voor Russisch gas.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20