EU schept meer duidelijkheid over hoe bedrijven Russisch gas kunnen kopen

De afgelopen weken was er heel wat onduidelijkheid over het feit of Europese bedrijven Russisch gas konden kopen zonder de sancties tegen Rusland te schenden. De Europese Commissie schept nu wat meer duidelijkheid.

Vorige maand kondigde de Russische dictator Vladimir Poetin aan dat bedrijven uit de EU voor hun gas moeten betalen in roebels in plaats van euro’s of dollars. Daarmee hoopt Rusland de vraag naar de eigen munt te vergroten, waardoor de roebel meer waard wordt.

Verduidelijking Europese Commissie

Wanneer Europese ondernemingen Russisch gas wensen te kopen moeten ze twee rekeningen openen bij de Russische bank Gazprombank. Daar worden betalingen omgezet van euro’s of dollars in Russische roebels. Tot nu toe was er heel wat onduidelijkheid over hoe de ondernemingen gas konden kopen zonder de sancties tegen Rusland te schenden.

Volgens het decreet van Poetin zou een transactie pas als voltooid worden beschouwd nadat de vreemde valuta in roebels is omgezet. Maar volgens de richtlijnen van de Commissie is een transactie al voltooid zodra de bedrijven in euro’s of dollars hebben betaald. “Daarmee komen ze hun verplichtingen na die in het contract zijn opgenomen”, klinkt het. Bijna alle leveringscontracten die EU-bedrijven met de Russische gasgigant Gazprom hebben afgesloten, zijn in euro of dollar opgesteld.

Energiebedrijven vinden oplossingen

Het Franse energiebedrijf Engie zei eerder vandaag dat het een akkoord heeft bereikt met Gazprom in overeenstemming met de Europese sancties. “Wij hebben zicht op een oplossing die ons in staat stelt te betalen met de valuta vastgesteld in het contract, die aanvaardbaar lijkt voor Gazprom en die in overeenstemming is met de EU-sancties, althans voor zover wij hebben begrepen”, liet Catherine MacGregor, CEO van Engie, weten in een gesprek met analisten.

Het Duitse energiebedrijf RWE zei maandag al dat het in Rusland een rekening heeft geopend om te kunnen betalen in euro’s voor de gasleveringen. “Wij zijn bereid om in euro te betalen en hebben een overeenkomstige rekening geopend. Wij handelen dus in overeenstemming met de Europese en Duitse regelgeving”, aldus een woordvoerder van RWE.

Het Italiaanse energiebedrijf Eni zal de komende dagen een beslissing nemen over hoe het zal betalen voor Russisch gas.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20