Helft van klanten Gazprom heeft al een rekening in roebels geopend “en over twee dagen zullen wij weten wie dat precies zijn”

Meer en meer bedrijven gaan in op de eisen van de Russische dictator Vladimir Poetin en openen een rekening in roebels bij de Russische staatsbank Gazprombank. Via die rekening betalen ze voor de Russische gasleveringen.

Sinds vorige maand eist Rusland dat Europese bedrijven roebels op tafel leggen voor de levering van gas. Ze kunnen dat doen door twee rekeningen te openen bij Gazprombank. Op die manier kunnen betalingen in dollars en euro’s worden omgezet in roebels. De helft van de 54 klanten van Gazprom heeft dat al gedaan, meldt het persagentschap Reuters, dat zich baseert op uitspraken van de Russische vicepremier Alexander Novak.

Polen en Bulgarije hebben zich verzet tegen de eisen van Poetin. Een reactie van Rusland bleef dan ook niet uit. Het land heeft namelijk de gaskraan dichtgedraaid. Ook het Finse staatsbedrijf Gasum weigert om te betalen in roebels, en zal Gazprom voor de rechter dagen.

Het vooruitzicht dat de kraan wordt dichtgedraaid, boezemt ongetwijfeld angst in bij de andere landen, die niet willen dat hun (directe) toevoer van de ene dag op de andere wordt stopgezet. Woensdag nog kondigde het Italiaanse bedrijf Eni aan dat het een roebelrekening opent bij Gazprombank.

Welke ondernemingen?

Volgens de Russische vicepremier zal in de komende dagen een definitieve lijst worden gepubliceerd van de bedrijven die in roebels hebben betaald, en welke dat hebben geweigerd.

“De Europese Commissie heeft bedrijven afgeraden een bankrekening in roebels te openen bij Gazprombank, maar heeft in haar formele richtlijnen aan regeringen over deze kwestie niet expliciet gezegd dat dit de sancties zou schenden”, melden enkele bronnen die op de hoogte zijn van deze zaak.

Volgens die richtlijnen is een transactie al voltooid zodra de bedrijven in euro’s of dollars hebben betaald. “Daarmee komen ze hun verplichtingen na die in het contract zijn opgenomen”, klinkt het bij de Europese Commissie, en dus moet er volgens Europa geen omzetting naar roebels gebeuren, zoals vermeld staat in het decreet van Poetin.

(ns/evb)

Meer