Financiële waakhond roept op tot voorzichtigheid met sancties voor Rusland

De Financial Stability Board (FSB), een internationale toezichthouder van de financiële wereld, roept wereldleiders op “twee keer na te denken” voor ze sancties opleggen aan Rusland. De zwaarste maatregelen kunnen mogelijk de wereldwijde financiële stabiliteit ontwrichten.

Het zijn de woorden van Klaas Knot, de voorzitter van de FSB en tevens voorzitter van de Nederlandse centrale bank, De Nederlandsche Bank (DNB). Hij waarschuwt dat vooral een Russische uitsluiting van het SWIFT-systeem, dat instaat voor de wereldwijde verzending van financiële berichten, een zeer nefast gevolg kan hebben voor de geldstromen.

Twee keer nadenken

“Voor strenge sancties worden genomen, is het verstandig twee keer na te denken en je ook bewust te zijn van de consequenties”, waarschuwt Knot. Hiermee reageert hij op de speech van de Amerikaanse president Joe Biden, die dinsdag in Rusland nogmaals waarschuwde voor financiële sancties van het Westen als het Oekraïne binnenvalt.

De uitsluiting uit het SWIFT-systeem wordt regelmatig opgeworpen als mogelijke sanctie, maar de kans is klein dat het deel uitmaakt van de eerste sanctieronde die de Europese Unie bespreekt. Europa denkt eerder aan gerichte sancties op de grootste Russische financiële instituten, zoals Gazprombank, SberBank, VTB en Alfa-Bank.

Knot erkent wel dat de sancties op andere gronden worden genomen dan “het risico voor het wereldwijd financieel systeem”. “Maar het is duidelijk dat er financiële gevolgen zullen zijn, en ik roep beleidsmakers op die ook in acht te nemen”, vertelt de FSB-topman. Zelf is hij deze week aanwezig op de G20-top in Jakarta in Indonesië, waar de ministers van Financiën van de twintig grootste economische machten bijeenkomen.

Maar waarom is de uitsluiting van Swift nu zo’n grote zaak?

Momenteel zijn zo’n 8.000 financiële instellingen uit meer dan 200 landen aangesloten op Swift, zo goed als elke grote bank ter wereld dus. Moest Rusland plots niet meer mogen meedoen, bestaat de kans dat ze een eigen systeem op poten zetten. De uitsluiting zou wel vervelend zijn voor Russische banken, maar het zou ze niet tegenhouden van wereldwijd transacties te organiseren.

Rusland heeft trouwens momenteel een alternatief bedacht voor Swift, het SPFS-systeem, maar dat staat nog maar in haar kinderschoenen. Een Swift-exit zou het proces om dit systeem uit te bouwen versterken.

(am)

Meer