Biden waarschuwt: “Rusland zal Oekraïne volgende week binnenvallen”

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is het aannemelijk dat Rusland volgende week al Oekraïne aanvalt. Dat melden bronnen dicht bij de president en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Momenteel komt de NAVO bijeen in spoedberaad.

Die bronnen beweren dat de invasie start met twee dagen bombardementen, gevolgd door een fysieke invasie. Joe Biden deelde deze info mee met de Noord-Atlantische Raad, waar ook de andere leiders van NAVO-lidstaten en de Europese Unie in zetelen. Ondertussen reageerde het Witte Huis zelf wel dat een Russische invasie volgende week “aannemelijk, maar niet zeker” is.

Oproep om te vertrekken

Verschillende landen lijken de dreiging ernstig te nemen. Het Brits ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vrijdagavond nieuwe reisadviezen bekend voor Oekraïne. Daarin raadde het Britse burger af naar het land af te reizen, en riep het de Britten die er nu waren op zo snel mogelijk terug te keren. Van een echte evacuatie is voorlopig nog geen sprake, omdat voorlopig nog genoeg commerciële vluchten voor handen zijn.

De mededeling op de website van het Brits ministerie van Buitenlandse Zaken
(Bron: UK Foreign, Commonwealth & Development Office)

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken werd de beslissing echter niet genomen op basis van nieuw bewijs van een invasie, noch als respons op de uitspraken van de Amerikaanse president Biden, die bij NBC aangaf dat “de zaken nu wel eens heel snel kunnen gaan”. Wel werd de afgelopen dagen bekend dat de Russen en Wit-Russen een grote militaire oefening startten, en ook op zee zullen Russische militaire trainingen plaatsvinden.

Naast de Britten maande ook de Europese Unie zelf haar niet-essentieel ambassadepersoneel aan te vertrekken uit Oekraïne. Ook deze landen stuurden eenzelfde boodschap naar hun ambassades:

  • Japan
  • Noorwegen
  • Zuid-Korea
  • Nederland
  • Litouwen

Israël ging een stap verder, en besloot een deel van het ambassadepersoneel terug te halen uit Oekraïne. Ook hun familie werd opgeroepen zich klaar te maken voor een evacuatie

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20