Opnieuw een dag, opnieuw een grootschalige Russische troepenverplaatsing naar de regio rond Oekraïne

Met de dag lijkt een invasie van Oekraïne dichterbij. Hoewel het nog niet tot echte (officiële) gevechten komt, stuurt Rusland zowat alles wat vast en los hangt naar de regio rond Oekraïne. Op land blijven de soldaten maar toestromen in de kampen aan de Oekraïense grens, maar ook op zee strijken steeds meer schepen neer in de Zwarte Zee. Toch zal een mogelijke invasie nog enkele dagen moeten wachten.

Rusland zit duidelijk met een plan in het achterhoofd. Het is de troepenopbouw aan de grenzen met Oekraïne drastisch aan het versnellen, waardoor een invasie imminent lijkt. Poetin kan momenteel ook niet anders: de-escalatie zou voor hem een te groot gezichtsverlies zijn en kan hem mogelijk in eigen land zelfs de politieke kop kosten.

Bijna klaar voor invasie

Ondertussen meldt Fox News-journaliste Jennifer Griffin, die hooggeplaatste bronnen binnen het Pentagon heeft, dat maar liefst 83 Russische BTG’s (Battalion Tactical Group) ter plaatse zijn. Een BTG is meestal een brigade soldaten, aangevuld met tanks of andere pantserwagens en artillerie. Nog 14 andere BTG’s zouden onderweg zijn naar de grens, waardoor maar liefst 70 procent van de totale Russische militaire capaciteit aanwezig is om Oekraïne te kunnen binnenvallen.

Screenshot: Twitter ELINT News

Maar niet enkel op land neemt de Russische troepenmacht drastisch toe. Ook op zee beweegt het een en ander en lijkt Rusland massaal oorlogsbodems naar de Zwarte Zee te sturen. De zes schepen die enkele weken geleden aan onze kust voorbijvoeren, en daarbij werden geëscorteerd door onze Castor en Pollux, zijn na een korte tussenstop in de Russische militaire haven van Tartus in Syrië doorgevaren richting de Bosporus.

Maarschalken en admiralen

Gisterenavond kon menig scheepsfanaat op de website van Vesselfinder een rood pijltje zien varen in de richting van de Straat van Gibraltar, op weg naar de Middellandse Zee. Die rode pijltjes staan voor de locaties van militaire schepen, en al snel bleek het om de Russische destroyer Marshal Ustinov te gaan. Dit was een zeldzaamheid, aangezien Russische oorlogsschepen bijna nooit hun AIS (automatisch identificatiesysteem) aanzetten, waardoor het schip kon worden waargenomen.

De Marshal Ustinov op infraroodbeelden. Bron: Twitter Irish Air Corps

Het schip zou in gezelschap verkeren van de destroyer Vice-Admiral Kulakov en het fregat Admiral Kasatanov. Ook de tanker Vyazma, die al eerder door de Straat van Gibraltar voer, hoort bij het konvooi. De vermoede bestemming is alweer de Zwarte Zee, waar zich nu het gros van de Russische zeemacht bevindt, of in de nabije toekomst zal bevinden.

Blitzkrieg niet aan de orde

Toch lijkt een onmiddellijke invasie van Oekraïne niet aan de orde. Het land wordt namelijk gekenmerkt door zijn uitgestrekte, open vlaktes en velden. Mix die zachte bodem met een dagje of twee goed regenen, en je krijgt een mooi modderpapje, waar menige schoen in durft vast te zitten. Over tanks nog gezwegen dan.

Dit zou de reden zijn waarom Rusland momenteel niet aanvalt: vanaf Russische troepen een voet aan land zetten in Oekraïne, verdwijnt die voet een halve meter onder de oppervlakte. Ook de tanks zouden na enkele meters al komen vast te zitten, wat een Blitzkrieg zoals de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog uitvoerden nogal beperkt.

Het slechte nieuws voor Oekraïne is echter dat vanaf 15 februari de temperaturen weer omslaan en de bodem weer kan vastvriezen. Als Rusland tegen dan genoeg troepen paraat heeft en over voldoende oorlogsbodems en landingsschepen beschikt om ook via zee te kunnen binnenvallen, ziet de situatie er alvast veel minder rooskleurig uit.

(mah)

Meer