Rusland: “Het aftellen begint”

Voor Rusland is de tijd van onderhandelen over de Oekraïnekwestie verstreken. Dat verklaart Konstantin Gavrilov, het hoofd van de Russische Delegatie op de Onderhandelingen voor Militaire Veiligheid en Wapencontrole in Wenen. “De tijd van de waarheid is gekomen voor het Westen om onze voorstellen te aanvaarden. Anders vinden we andere manieren om onze veiligheid te garanderen. Het aftellen begint”, zei Gavrilov.

Dit meldt het Russische nieuwsagentschap TASS. De vergadering werd georganiseerd door de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Niet lang na de uitspraken van Gavrilov hield de Amerikaanse president Joe Biden zijn eerste persconferentie van 2022. Die verklaarde dat, als Rusland Oekraïne zou binnenvallen, “de sancties ongezien zullen zijn”. Daarna maakte hij een onderscheid tussen “een kleine inval” en een echte invasie. Opvallend genoeg spreekt hij zich niet uit over een militair conflict mocht een invasie van Oekraïne plaatsvinden, het zou dus bij (economische) sancties blijven.

Update

Later gaf het Witte Huis een persmededeling vrij die de uitspraken van Biden moest verduidelijken: “President Biden was duidelijk tegen de Russische president: als Russische troepen de grens met Oekraïne oversteken, wordt dit gezien als een nieuwe invasie, en zal een snelle, ernstige en gezamenlijke reactie van de VS en diens bondgenoten volgen.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.