Financiële voorbereidingen voor toekomstige ouders

 

Sommige mensen weten het al als ze nog kind zijn, anderen moeten er echter een aantal jaren een vaste relatie voor hebben, om te weten dat ze zeker weten dat ze klaar zijn om te gaan werken aan hun kinderwens. In een heleboel gevallen willen jonge mensen eerst wat meer van de wereld zien, studeren of een carrière opbouwen zonder zich te hoeven storten op luiers die verschoond dienen te worden en afspraken die bij de kinderarts moeten worden gemaakt.

Checklist van financiële criteria

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-42-34Op het moment dat een koppel aan het krijgen van kinderen gaat denken, is het erg verstandig om een checklist te maken van alle financiële criteria die nodig zijn om hun kinderwens probleemloos in vervulling te kunnen laten gaan. Het opstellen van een dergelijke checklist is in de regel aardig wat werk, maar het is wel een ideaal hulpmiddel bij de bepaling of je financieel stabiel genoeg bent om kinderen groot te gaan brengen.

Indien je overweegt om kinderen te nemen, dan kun je verrast worden door een heleboel dilemma’s. Ondanks dat er niets mooiers is dan het gevoel van liefde voor je zoon of dochter als je een nachtzoen krijgt, mag je de kosten die de opvoeding en het grootbrengen van een kind met zich meebrengen niet uit het oog verliezen. De geraamde kosten voor elk kind bestaan dan ook in de regel uit een bedrag met zes cijfers voor de komma. Bij dit bedrag is dan overigens meestal nog niet eens rekening gehouden met het collegegeld dat later betaald dient te worden als een kind wil gaan studeren. Voordat je dus de sprong gaat maken en je kinderwens in vervulling wilt laten gaan, doe je er absoluut verstandig aan om een checklist te maken en daarop onderstaande zaken stuk voor stuk af te vinken. Pas dan kun je met een gerust hart, op financieel gebied dan, aan kinderen beginnen.

Zorg dat je een constante bron van inkomsten hebt

Een baan hebben waarmee je je rekeningen kunt betalen is één ding, maar een ​​stabiele, vaste betrekking hebben, is echter een heel ander verhaal. Iedereen weet echter dat er geen enkele sector geheel gevrijwaard zal zijn van economische onrust, zullen sommige banen toch net wat meer bescherming bieden dan andere jobs.

Om er zeker van te zijn dat de tijd rijp is om aan kinderen te beginnen, kun je jezelf een aantal vragen stellen:

 • Ben ik meer dan een jaar werkzaam bij mijn huidige werkgever? Het is namelijk heel normaal dat je meerdere keren in de loop van je carrière van werkgever te veranderen. Maar op het ogenblik dat je aan het krijgen van kinderen gaat denken, is het verstandig om niet van werkgever te veranderen als je inmiddels een vaste aanstelling aangeboden hebt gekregen.
 • Ben ik officieel vast in dienst bij mijn werkgever? Er is niets mis met het doen van uitzendwerk, maar alleen een fulltime, vaste medewerker van een bedrijf zal van bepaalde voordelen kunnen genieten als hij, of zij, bijvoorbeeld gezondheidsproblemen krijgt. Je werkgever hoeft je dan ook vaak niet in dienst te houden als je zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof aan hebt gevraagd.
 • Is mijn inkomen stabiel en betrouwbaar? Sommige mensen werken in opdracht, terwijl anderen juist onderworpen zullen zijn aan de grillen van freelance werkzaamheden. Indien je een kinderwens hebt, dan is het echter prettig om je wat extra zeker te kunnen voelen over de hoogte en de voorspelbaarheid van je nettoloon.
 • Is de onderneming waar ik werk wel stabiel? Er is niemand die precies de toekomst kan voorspellen, maar je kunt wel goed letten op tekenen die erop kunnen wijzen dat de onderneming, waar je werkt, wel eens haar deuren zou moeten gaan sluiten. Op het ogenblik dat er voortdurend in allerlei budgetten gesnoeid moet worden en mensen om je heen steeds vaker hun baan kwijtraken, dan dien je dit te zien als signalen die kunnen wijzen op onstabiliteit van het bedrijf. De kans dat je ook binnen een korte tijd op straat komt te staan zal in dat geval dan ook als reëel beschouwd moeten worden.

Er zal echter wat meer speelruimte zijn op het gebied van werk en inkomen als ook je partner een betrouwbaar inkomen binnenbrengt. In sommige gevallen is het inkomen van je partner zelfs betrouwbaarder dan dat van jou, bijvoorbeeld omdat je zelf als freelancer met onregelmatige inkomsten te maken hebt, dan hoef je je minder zorgen te maken op financieel gebied als ook je partner een goed betaalde baan heeft en op regelmatige basis wordt betaald.

Voordat je aan kinderen gaat beginnen is echter de meest ideale financiële situatie als beide partners een stabiele, vaste baan hebben. In sommige gevallen zul je dan ook misschien eerst wat wijzigingen aan willen brengen voordat je je kinderwens in vervulling kunt laten gaan. Hierbij kun je onder andere denken aan het volgende:

 • Indien je geen vaste baan hebt, dan kun je proberen om er één te vinden (al dan niet in het bedrijf waar je op dat moment werkzaam bent),
 • Breng veranderingen aan in je beloningsstructuur, zodat je elke week of elke maand salaris zult ontvangen, in plaats van enkel te vertrouwen op provisies die je zo nu en dan ontvangt.
 • Ga voor een vaste baan bij een bedrijf dat je meer financiële zekerheid kan bieden dan je huidige werkgever. Bij voorkeur geef je jezelf één of twee ​​jaar de tijd voordat je daadwerkelijk besluit om aan gezinsuitbreiding te beginnen.

Maak een begroting

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-43-22Het opvoeden van een kind zal een heleboel onbekende zaken op je pad brengen. Het zal dan ook essentieel zijn om een begroting te maken waar je je aan vast kunt houden. Je hebt immers een ​​nauwkeurig overzicht nodig van alle uitgaven en de hoogte van de afzonderlijke kostenposten om te bepalen op welke punten je eventueel zou kunnen besparen. Een goede begroting omvat eigenlijk alle kosten waar je geregeld mee te maken krijgt. Je dient dan overigens niet allee de vaste- maar zeker ook de variabele kosten hierin mee te nemen en bovendien een zekere speelruimte in te bouwen voor onverwachte kostenposten die zich plotseling aan kunnen dienen, zoals onvoorziene medische rekeningen.

In de loop van de tijd zul je de gemaakte begroting bij dienen te stellen. Gelukkig is er tegenwoordig speciale software op de markt gebracht die het veel eenvoudiger maakt om je financiën bij te houden. De volgende posten dien je overigens altijd mee te nemen als je een begroting gaat maken:

 • Huur of hypotheek vermeerderd met de onroerend goedbelasting,
 • Opstal en/of inboedelverzekering,
 • Autoverzekering,
 • Financiering van de auto,
 • Vervoerskosten, inclusief brandstof, tol en de kosten voor openbaar vervoer,
 • Onderhoudskosten voor je woning, inclusief het onderhoud van een tuin,
 • De kosten voor nutsbedrijven, zoals de elektriciteits-, gas- en waterrekening,
 • Kabel-, telefoon- en internetkosten,
 • Medische kosten, inclusief zorgverzekering en medicijnen,
 • Boodschappen voor het gezin, inclusief toiletartikelen en schoonmaakmiddelen,
 • Lidmaatschappen van sportclub- en/of andere verenigingen,
 • Kosten voor de kinderopvang, voor- en naschoolse opvang,
 • Recreatie en vrijetijdsbesteding, zoals cinemabezoek en uit eten gaan.

Vervolgens moet je nog rekening houden met een aantal variabel kosten. Dit kan soms wat minder eenvoudig zijn omdat dergelijke kosten sterk uiteen kunnen lopen, maar door een blik te werpen op de variabele kosten die je de laatste jaren hebt betaald, kom je vaak al een eind op de juiste weg. Belangrijke variabele kosten zijn:

 • reparaties en verbeteringen in en rondom je woning,
 • kosten die het gevolg zijn van bepaalde verplichtingen,

Instellen van een financiële buffer voor noodgevallen

Je kunt nooit weten op welk moment er zich een noodsituatie aan zal dienen. Zo kan bijvoorbeeld onverwacht je baan op de tocht komen te staan en kom je opeens zonder inkomen te zitten. Dit is een regelrechte ramp, zeker als je dan ook nog de zorg hebt voor één of meerdere kinderen. Van het vooruitzicht dat je niet in staat zul zijn om je rekeningen te betalen is dan ook erg beangstigend. Voordat je besluit om de verantwoordelijkheid van een gezin op je te nemen, is het erg verstandig om een financiële buffer in te stellen voor noodgevallen. De buffer dient voor 3 tot 9 maanden de belangrijkste kosten te kunnen dekken.

Om te weten te komen hoeveel in je persoonlijke financiële buffer dient te zijn, dien je je huidige begroting te bekijken en vervolgens te bereken hoeveel geld je elke maand nodig hebt om de meest noodzakelijke levensbehoeften te kunnen betalen. Tijdelijk zou je immers bepaalde kostenposten, zoals recreatie en lidmaatschappen, kunnen stopzetten en zo besparen op de totale kosten. Rekeningen van de elektriciteitsmaatschappij en de dagelijkse boodschappen zijn daarentegen niet onderhandelbaar en moeten gewoon worden betaald.

Begroting tijdens werkloosheid

Ook zul je er altijd rekening moeten houden dat, terwijl een deel van je kosten kunnen dalen doordat je zonder werk zit, andere kosten juist kunnen stijgen. Zo kun je bijvoorbeeld elke maand 300 euro besteden om met het openbaar vervoer van en naar je werk te reizen. Deze kosten kun je echter aftrekken van de financiële buffer voor noodgevallen omdat deze kosten rechtstreeks verband houden met het woon-werkverkeer. Uiteraard moet je dan het openbaar vervoer niet nodig hebben om bijvoorbeeld te gaan solliciteren of een ​​baan te zoeken.

Als je werkloos bent kunnen er echter ook kosten gaan stijgen, zoals gesubsidieerde ziektekosten, waarvan de subsidie wegvalt doordat je werkgever deze voorheen betaalde. De premie voor je zorgverzekering kan dan gaan stijgen, maar ook doordat je wellicht een ander zorgplan of zelfs een andere zorgverzekeraar moet gaan betalen.

Het opzetten van een financieel plan van de baby

Het op de wereld zetten van een baby zal op de eerste plaats voor de nodige kosten zorgen. Om je lasten enigszins te kunnen verlichten, kun je een begroting maken van de kosten die direct, en op de korte termijn, nodig zijn om voor het kleintje te kunnen zorgen. De kosten voor medische zorg zijn misschien wel omvangrijkste kosten op het ogenblik dat er gezinsuitbreiding plaats heeft gevonden.

Hiervan zullen bepaalde kosten gedekt worden door je zorgverzekering, maar dat is helaas niet altijd het geval en kan bovendien sterk variëren van verzekering tot verzekering. Je uiteindelijke uitgaven kunnen om die reden dan ook uiteenlopen van een paar honderd euro tot wel duizenden euro’s, afhankelijk van de dekking van de verzekering, of juist het gebrek daaraan. Om te bepalen hoeveel je uit eigen middelen moet betalen, is na te zoeken in de algemene voorwaarden van de verzekering en eventuele aanvullingen daarop.

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-43-55

 

Indien je geen verzekering hebt, dan dien je vooraf goed te overleggen met de betreffende zorgverlener over de kosten, of zorgen voor voldoende dekking voordat je zwanger wordt. Afhankelijk van je inkomen kun je soms in aanmerking komen voor bepaalde subsidies waardoor je verzekeringsuitkering gunstig uit zal vallen. In aanvulling op de medische zorg, is het echter altijd aan te raden om zelf geld opzij te zetten zodat je zeker weet dat je de benodigde babyuitzet en andere benodigdheden kunt betalen. Je kunt op voorhand al geld opzij zetten voor de aanschaf van:

 • een autozitje voor de baby,
 • een kinder- of wandelwagen,
 • een babyfoon eventueel met camera,
 • een babybedje (of wiegje), matrasje en beddengoed,
 • een aankleedtafel of commode en een aankleedkussen,
 • een babystoeltje,
 • voedingsbenodigdheden, zoals een voedingskussen en spuuglokjes (en bij het geven van flesvoeding: zuigflessen en speentjes). Bij borstvoeding komen er echter, in plaats van de zuigflesjes met toebehoren, voedingsbeha’s en een eventuele borstkolf bij.
 • Een basis garderobe voor een pasgeboren baby,
 • Luiers en toebehoren, zoals doekjes en zalf.
 • Badbenodigdheden, zoals een babybadje, handdoeken en washandjes (speciaal voor baby’s), babyzeep, -shampoo, -kammetje en -nagelverzorgingssetje.
 • Speelgoed en knuffeldieren.

Een heleboel geld is overigens te besparen als je al deze babyartikelen, met uitzondering van het autostoeltje dat een officiële veiligheidsgoedkeuring vereist, tweedehands kunt kopen bijvoorbeeld via een veilingwebsite of tijdens een garageverkoop in de buurt.

Start met sparen voor je pensioen

Op het ogenblik dat er kinderen in beeld komen, kan het een stuk moeilijker worden om geld opzij te zetten voor je pensioen. Om die reden kun je dan ook beter zo vroeg mogelijk beginnen met sparen voor je pensioen, liefst nog voordat je kinderen hebt. Hoe eerder je immers hiermee begint, hoe meer tijd het vermogen krijgt om groeien. Door een pensioenregeling te kiezen waarbij je het gespaarde geld niet van de rekening kunt halen, zul je in de regel ook je belastingdruk kunnen verminderen. Bovendien weet je dan zeker dat er tussentijds niet van je broodnodige pensioengelden zal worden gesnoept.

Als je werkgever een pensioenspaarplan aanbiedt dan kun je daar beter zo vroeg mogelijk mee van start gaan om betalingafdracht te beperken. Sommige werkgevers bieden een bepaald pensioenspaarplan aan waarin ze overeenkomen met dat je als werknemer ook voor elke euro een euro dient bij te dragen totdat er een bepaald bedrag is bereikt. Indien je aan een dergelijke regeling niet deel kunt nemen, dan doe je er alsnog goed aan om zoveel mogelijk te profiteren van alles wat je werkgever op dit gebied te bieden heeft. Alles wat je werkgever betaalt, zul je immers zelf besparen en bovenal is gratis geld altijd mooi meegenomen. Indien je een zelfstandig ondernemer bent, of als je via je werkgever geen gebruik kunt maken van een pensioenplan, dan kun je een individueel pensioenaccount opstarten.

Terugbetalen kredietkaartschulden

Als je nog steeds gebukt gaat onder de last van een oude kredietkaartschuld, dan is de kans een stuk kleiner geworden dat je deze snel aflost, op het moment dat er kinderen in beeld komen. Je blijft op die manier dan ook zitten met extra kosten die deze schuld met zich meebrengt samen met de kosten die zich aandienen voor de opvoeding van je kind. Je financiën zullen zo dan ook een stuk minder eenvoudig te beheren zijn.

Hoewel veel mensen, zeker in het begin, neigen om alle kosten die met een baby in verband gebracht kunnen worden, als belangrijk te beschouwen, zullen deze echter niet verdwijnen zodra je kin de luiers zal zijn ontgroeid. In feite kan een schoolgaand kind dan ook duurder zijn dan een baby omdat ze meer, en vaak ook duurdere, kleding en voedsel nodig hebben. Bovendien komen daar nog de kosten voor activiteiten, zoals sport- en andere clubs en verenigingen bij. Ongeacht de leeftijd van een kind, zullen je financiën hierdoor worden beïnvloed. Zodra je dan ook enige kans ziet om kredietkaartschulden af te lossen, twijfel dan geen seconde en doe het direct, voordat er zich een kleintje aandient.

Begin met een studiespaarplan

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-44-46Vandaag de dag kunnen de kosten voor een studie aan een hogeschool of universiteit aanzienlijk hoog oplopen. Je dient om die reden dan ook werkelijk goed gaan nadenken over het afsluiten van een studiespaarplan van je kind(eren). Bij voorkeur doe je dit nog voordat er een kleintje in aantocht is. Een collegejaar kan je namelijk al snel duizenden euro’s gaan kosten. Hoe eerder je dus kunt beginnen met sparen voor het latere onderwijs van je kind, hoe meer kans je hebt dat je de studie ook echt kunt betalen op het moment dat je kind hieraan toe is. Zelfs als je een alleenstaande ouder bent, kun je een ​​klein bedrag op een aparte spaarrekening zetten om zo voor de betaling van studiekosten een buffer op te bouwen. Hierbij kun je overigens kiezen uit meerdere mogelijkheden die per bank, of andere financiële instelling overigens sterk uiteen kunnen lopen. Vooraf de verschillende opties goed bekijken en vergelijken, kan je echter een heleboel geld extra opleveren.

Ziektekostenverzekering voor je baby afsluiten

De kosten die je doorgaans moet maken voor een (prenatale of pasgeboren) baby kunnen vaak voor een heleboel kosten zorgen. Door een ziektekostenverzekering af te sluiten, kun je eventuele onverwachte, of uit de hand lopende, kosten voor een deel beperken. Op die manier hoef je uit eigen financiële middelen een stuk minder bij te dragen en dat is erg gunstig voor het budget dat je te besteden hebt. Als je werkgever je een zorgverzekeringsplan aanbiedt, dan dien je dit uiteraard altijd in overwegen te nemen en indien de prijs redelijk is, zo snel mogelijk alles in orde maken.

Indien je werkgever geen verzekering aan kan, of wil, bieden, maar ook als je een zelfstandig ondernemer bent, dan kun je op zoek gaan naar de meest betaalbare ziektekostenverzekering die het beste aansluit bij je persoonlijke wensen en behoeften. Wanneer je je geen particuliere verzekering kun veroorloven, kijk je wellicht gebruikmaken van een collectieve verzekering via een vereniging of instelling waarbij je bent aangesloten.

Sluit een levensverzekering af

Indien je nog geen levensverzekering hebt, is het nu absoluut tijd geworden om er één af te sluiten. Een levensverzekering kan er namelijk voor zorgen dat je erfgenamen, zoals je partner en je kinderen, financieel worden goed verzorgd achterblijven als je komt te overlijden, of als je blijvend arbeidsongeschikt wordt. Er zijn grofweg een tweetal levensverzekeringen te onderscheiden, te weten:

 • Overlijdensverzekering: dit soort verzekering zal een dekking bieden gedurende een bepaalde periode. Het is over het algemeen goedkoper dan wanneer je een reguliere levensverzekering afsluit en gaat bovenal gepaard met een vooraf bepaalde gegarandeerde uitkering bij overlijden. Met overlijdensverzekering kun je je premies verhogen op vooraf bepaalde momenten, bijvoorbeeld na 10, 20 of 30 jaar, afhankelijk van het soort polis dat je hebt afgesloten.
 • Overlijdensrisicoverzekering: eveneens bekend permanente levensverzekering. Deze verzekering zal voorzien in een uitkering bij overlijden en zal nooit aflopen. Zolang de premies voor de verzekering betaald worden, zal de polis geldig blijven tot het moment van overlijden. Je familie of erfgenamen zullen dan van de voordelen van deze verzekering kunnen profiteren. Dergelijke verzekeringen kunnen ook tijdens je leven enkele voordelen met zich meebrengen, zoals de mogelijkheid om geld te lenen tegen gunstige voorwaarden

Ongeacht welk soort verzekering die je af hebt gesloten, dien je vooraf te beslissen hoeveel dekking je nodig zult hebben. Veel financiële deskundigen zullen je adviseren om de uitkering bij overlijden gelijk te stellen aan zes tot acht keer je jaarinkomen, maar er zijn andere zaken waar je eveneens rekening mee dient te houden, zoals het verwachte aantal personen dat deel uit gaat maken van je huishouden en hoeveel geld je je kunt veroorloven. Indien je niet zeker bent over de mate van dekking die je nodig gaat hebben, dan kan een gesprek met een onafhankelijk financieel adviseur je vaak duidelijkheid verschaffen. Het zal je dan ook niet verbazen dat je ruim de tijd moet nemen om de meest geschikte verzekering te vinden die aansluit bij je persoonlijke wensen en situatie.

Stel een testament op

Een testament is niet alleen bedoeld om je bezittingen en vermogen te beschermen; dit officiële document zal ook voor allerlei voorzieningen zorgen, zoals kinderopvang, als je, en eventueel je partner, niet in leven bent. In je testament kunnen zelfs bepalingen op worden genomen voor een ongeboren kind. Uiteraard kun je dergelijke bepalingen weer veranderen zodra je baby geboren is. Bij het opstellen van een testament heb je doorgaans twee mogelijkheden:

 • Schrijf zelf een wilsbeschikking zonder dat je naar een notaris gaat. Je dient dan wel 18 jaar of ouder te zijn en volledig gezond van lichaam en geest. Je moet vervolgens het opgestelde testament ondertekenen samen met minimaal twee getuigen en ervoor zorgen dat het testament beschikbaar is als je komt te overlijden. Vandaag de dag is er zelfs online software beschikbaar die je kan helpen bij het zelf opstellen van een wilsbeschikking zonder tussenkomst van een notaris.
 • Laat je testament vastleggen bij een notaris. Door dit te doen moet je wel rekening houden met aanzienlijk meer kosten dan wanneer je zelf een testament schrijft. Daar staat echter tegenover dat een notaris je belangen zal behartigen als dat nodig is Sommige notarissen rekenen een vast bedrag voor het opstellen van een testament, terwijl andere een bepaald uurtarief in rekening zullen brengen. Als je gebruikmaakt van de diensten van een notaris, dan moet je dus rekening houden met bepaalde kosten. Als je vermogen en bezittingen er complex zijn, of er een trust dient te worden gemaakt, dan kunnen de kosten van de notaris nog verder oplopen.

Zorg voor een stabiele woonsituatie

Om een kind te krijgen is het niet noodzakelijk dat je de bezitter van een eigen woning bent, maar je moet er wel voor zorgen dat je woonsituatie stabiel is voordat je je kinderwens in vervulling wilt laten gaan. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je woonruimte ook geschikt is voor een kind en dat het later niet in gevaar zal worden gebracht in deze woning.

Op het moment dat je een ​​huis kunt kopen, dan kun je dan ook verschillende manieren doen. Vaak is het kopen van een woning een stuk voordeliger dan huren en bovendien zal de situatie bij de aankoop van een huis ook stabieler zijn op de langere termijn. Door een huis te huren, loopt je immers het risico dat de huurprijs gaat stijgen, of dat je onverwacht moet verhuizen omdat de verhuurder besluit om zelfs opnieuw de woning te gaan bewonen of deze te verkopen.

Wanneer je echter een huis koopt en financieren door middel van een 30-jarige hypotheek, dan zul je vastzitten aan maandelijks vaste betalingen voor de duur van 30 ​​jaar. Hoewel je bij het kopen van een woning nog steeds te maken kunt krijgen met bepaalde onverwachte factoren, zoals een stijging van de onroerende voorheffing en eventuele uit te voeren reparaties, zul je eveneens kunnen genieten van bepaalde fiscale voordelen, zoals hypotheekrenteaftrek. Als je een woning wilt kopen voordat er gezinsuitbreiding aan zit te komen, dan heb je het voordeel dat je het pand kunt verbouwen, renoveren en repareren zonder dat je een huilende baby in je armen hoeft te houden.

Indien je van plan bent om een huis te huren, dan moet je proberen om je huurovereenkomst te vernieuwen, maar dan tegen gunstiger voorwaarden en voor een minimale contractduur van een jaar. Op deze manier zul je je geen zorgen hoeven te maken over een verhuizing. Wanneer je een goede huurder bent, en je verhuurder heeft verder geen plannen om de woning te verkopen, of opnieuw zelfs te betrekken, dan kun je gaan onderhandelen over een meerjarig huurcontract tegen een prijs die lager ligt dan je huidige huur.

Ongeacht of je nu een huis (opnieuw) gaat huren of er één wilt kopen, in alle gevallen moet je ervoor zorgen dat de woonruimte geschikt is voor een kind. Het zou bovendien ideaal zijn om een logeerkamer te gebruiken als een babykamer en opslagruimte voor allerlei babyspullen. Het is eveneens van essentieel belang dat het huis kindvriendelijk en uitermate veilig wordt gemaakt. Zo moet je er onder andere voor zorgen dat je kleintje niet de trap op of af kan. Je dient voor dit doel dan ook een degelijk traphekje te monteren. Verder zullen stopcontacten afgeschermd moeten worden en scherpe hoeken en randen van meubels af worden geschermd.

Veilig vervoer regelen

Als je niet in een plaats woont met een uitgebreid openbaar vervoernetwerk, dan is een veilige, betrouwbare auto van essentieel belang. Zelfs mensen die in een stad wonen met goed toegankelijk openbaar vervoer, kan het bezit van een auto vaak noodzakelijk zijn als een kind zich aandient. Wanneer je al een auto hebt, dan doe je er goed aan deze eerst te laten keuren op een erkend adres om te zien of er onveilige problemen verholpen dienen te worden. Het kan dan ook soms nodig zijn om enkele honderden tot zelfs duizend euro’s te besteden aan de reparatie van je auto.

Op het ogenblik dat je een oude auto hebt, of als deze een groot aantal reparaties nodig heeft om weer veilig de weg op te gaan, dan kan het soms verstandiger zijn het voertuig te verkopen en de opbrengst te gebruiken om een ​​nieuw exemplaar aan te schaffen. Indien je een nieuwe auto koopt, dan zul je eerst moeten bepalen welk type auto je wilt en vervolgens op zoek gaan naar de meest gunstige deal. De kosten die de aanschaf van een auto met zich meebrengt, zullen afhangen van de prijs van het voertuig en het afgesloten financieringscontract.

Wanneer je van plan bent om minder dan 10.000 kilometers per jaar te rijden, dan kan het leasen van een auto wellicht een goede oplossing zijn. Sommige leasecontracten zijn aan te gaan zonder eerst een waarborg te betalen, terwijl andere overeenkomsten alleen getekend kunnen worden als je een bepaald bedrag vooruitbetaald. De maandelijkse leasebetalingen kunnen overigens sterk uiteenlopen en verschillen van voertuig tot voertuig en kunnen tevens per leasemaatschappij anders zijn.

Conclusie

Het krijgen van een baby zal heel je leven in één keer totaal veranderen. Door echter je financiën gezond te maken voordat de kleine spruit zich aandient, zal ervoor zorgen dat je met minder stress en spanningen op uiteenlopende vlakken te maken gaat krijgen. Je moet echter wel in gedachten houden dat je een heleboel zaken kunt controleren door je financieel goed voor te bereiden op de komst van de nieuwe wereldburger. Hoewel de eerder genoemde punten je al een aardig eind op weg kunnen helpen bij de voorbereiding op het komende ouderschap, kan niets je voorbereiden op de emotionele veranderingen die het krijgen van een kind met zich meebrengt. Het hebben van een gezin is prachtig en zelfs vol verrassingen, maar vereist wel dat je je goed voor moet bereiden om er ook echt helemaal klaar voor te zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20