Federal Reserve gaat op de rem staan: “We zullen later deze maand het grootschalige stimulusprogramma afbouwen”

De Federal Reserve kondigde woensdag aan dat ze binnenkort zal starten met de afbouw van het opkoopprogramma. Dat is een eerste belangrijke stap richting het terugschroeven van de enorme hoeveelheid hulp die de Amerikaanse toezichthouder de afgelopen jaren aan de markten en de economie heeft gegeven.

Het zat eraan te komen: de Federal Reserve start met een verstrakking van het geldbeleid. In een eerste fase later deze maand zal de Amerikaanse centrale bank minder obligaties opkopen. Tot nu toe kocht de toezichthouder maandelijks 120 miljard dollar aan schuldpapier op. Dat tempo wordt nu met 15 miljard dollar afgezwakt.

De Fed zei dat die stap werd genomen “in het licht van de aanzienlijke vooruitgang die de economie sinds december vorig jaar heeft geboekt in de richting van de doelstellingen van de Federal Reserve.” De toezichthouder voegde er wel aan toe dat hij kan sleutelen aan het beleid indien nodig.

Rentetarieven blijven ongewijzigd

De centrale bank raakt, zoals verwacht, momenteel niet aan de rentetarieven. Die blijven dus tussen 0 en 0,25 procent liggen. “We denken niet dat het al tijd is om de rente te verhogen”, zei Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, woensdagavond. “Er is nog een lange weg te gaan voordat de Fed haar economische doelen bereikt.” Hij voegde eraan toe dat hij wil zien dat de arbeidsmarkt verder herstelt. “We hebben zeer goede redenen om te denken dat dat zal gebeuren als de Delta-variant van het coronavirus aan kracht verliest.”

De aankondiging van de Federal Reserve ligt in lijn met de verwachting van de markten. De afgelopen maanden had de Fed al verschillende signalen gegeven dat ze zou beginnen met de afbouw van het opkoopprogramma. De markten reageerden dan ook positief op het nieuws. De Dow Jones steeg tussen 19 en 20.45 uur met 0,6 procent. De S&P500 won tijdens diezelfde tijdspanne 0,7 procent en de Nasdaq ging er 0,85 procent op vooruit.

Volgens ING-econoom James Knightley is het nog te vroeg om te spreken van “tapering.” “Het monetair beleid blijft ultra-accommodatief. De Federal Reserve zal aan dit tempo volgend jaar een balans hebben van 9 biljoen dollar. Merk ook op dat de balans van de Fed door de pandemie is toegenomen van het equivalent van 18 procent van het bbp van de Verenigde Staten (VS) tot een verbazingwekkende 36 procent van het bbp”, klinkt het.

Fed blijft volhouden dat hoge inflatie tijdelijk is

De Federal Reserve heeft ook haar visie op de inflatie lichtjes gewijzigd. De toezichthouder erkent dat de prijsstijgingen sneller en langduriger zijn geweest dan wat de centrale bankiers hadden voorspeld, maar hij blijft wel volhouden dat de hoge inflatie “tijdelijk” is.

“De inflatie is hoog, grotendeels als gevolg van factoren die naar verwachting van voorbijgaande aard zijn”, aldus de Fed. “Onevenwichtigheden in vraag en aanbod als gevolg van de pandemie en de heropening van de economie hebben bijgedragen tot aanzienlijke prijsstijgingen in sommige sectoren.”

“Onze basisverwachting is dat de flessenhalzen in de toeleveringsketen tot volgend jaar zullen aanhouden en dat ook de inflatie zal stijgen,” zei Powell. “Naarmate de pandemie wegebt, zullen die flessenhalzen in de toeleveringsketen afnemen en zal de groei aantrekken, waardoor de inflatie zal dalen ten opzichte van het huidige hoge niveau.”

Knightley verwacht dat de inflatie nog een tijdje zal aanhouden. “De inflatiedruk neemt toe. Alle onderdelen van de Amerikaanse economie krijgen te maken met stijgende kosten, terwijl de bedrijfsenquêtes erop wijzen dat de bedrijven steeds beter in staat zijn om die kosten aan hun klanten door te berekenen. Het feit dat de loonkostenindex op kwartaalbasis met 1,3 procent is gestegen, is een duidelijk waarschuwing voor de omvang van de inflatiedreiging”, klinkt het. Knightley verwacht dat de inflatie in de winter zal stijgen tot 6 procent. In september kwam de Amerikaanse inflatie uit op 5,4 procent.

Meer