“De kans bestaat dat de Federal Reserve eind dit jaar al de rente verlaagt”

Met een inflatie op recordkoers doet de Federal Reserve er alles aan om de stijgende prijzen een halt toe te roepen. Zo werd er in juni beslist om de rente te verhogen met 75 basispunten. Sommige analisten verwachten weliswaar dat er eind volgend jaar een einde komt aan de renteverhogingen. Een analist sluit zelfs een renteverlaging dit jaar niet uit.

Centrale banken wereldwijd zijn de rente aan het verhogen. Met die ingreep hopen ze de torenhoge inflatie een halt toe te roepen. Zo kwam de Amerikaanse inflatie in mei uit op 8,6 procent, het hoogste niveau sinds 1981.

Forse renteverhogingen

De Federal Reserve maakt zich zodanig veel zorgen om de inflatie dat ze in juni heeft beslist om de rente op te trekken met 75 basispunten, de grootste sprong in veertig jaar tijd. Het is overigens niet uitgesloten dat er nog zulke fikse verhogingen zullen volgen. Loretta Mester, de voorzitter van de Federal Reserve Bank of Cleveland, liet onlangs weten dat ze tijdens de volgende rentevergadering een pleidooi zal houden voor een nieuwe verhoging met 75 basispunten.

Ook de analisten zijn ervan overtuigd dat er dit jaar nog meerdere verhogingen op de planning staan. Toch waarschuwen sommige experts dat de Amerikaanse centrale bank vroeg of laat gedwongen zal worden om de handrem te lossen. “Kan de Fed wel de rente blijven verhogen als er een recessie aan de horizon lonkt, zelfs wanneer de inflatie zo hoog ligt”, zegt Erik Nielsen, hoofdeconoom bij de bank UniCredit, aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Dat zou zeer ongebruikelijk zijn. Er is een zeer grote kans dat de Fed uiteindelijk de rente verlaagt tegen het einde van volgend jaar.”

Een eerste verlaging dit jaar

Michael Yoshikami, oprichter van de vermogensbeheerder Destination Wealth Management, sluit zelfs niet uit dat de Fed dit jaar al stopt met de rente te verhogen. “De inflatie is op dit moment op hol geslagen. De Federal Reserve gaat meerdere, zeer sterke signalen afgeven dat ze de inflatie onder controle willen houden”, klinkt het. “Dat zal leiden tot een trage economische groei, stagflatie of recessie. Ik denk dan ook dat de Fed later dit jaar de rente opnieuw zal beginnen te verlagen.”

Hoe groot is de kans dat er een Amerikaanse recessie komt? Er zijn bepaalde indicatoren die geen positief signaal geven, zoals de consumentenbestedingen. De aankopen van goederen en diensten daalden met 0,4 procent na een groei van 0,3 procent een maand daarvoor. Dat liet het ministerie van Handel donderdag weten.

Een recessie dreigt

Volgens een andere populaire indicator, GDPNow van de Federal Reserve Bank van Atlanta, zal de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen zijn met 1 procent. Indien dat een realiteit wordt, is er sprake van een recessie, want in het eerste kwartaal werd er krimp van 1,4 procent opgetekend.

Verschillende grote namen uit de bedrijfs- en beleggerswereld hebben al opgemerkt dat de Verenigde Staten al in een recessie zitten. Sterbelegger Cathie Wood is daar één van. “We hebben de inflatie onderschat”, zei ze onlangs. Ook Tesla-baas Elon Musk heeft een soortgelijk doembericht de wereld ingestuurd. Hij waarschuwde in mei dat “de recessie nog erger zal worden.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20