Fed-notulen laten er geen twijfel over bestaan: renteverlaging is niet voor meteen

Tijdens de jongste rentevergadering hebben de bestuursleden van de Federal Reserve voor de tweede keer op rij de pauzeknop ingedrukt. De markt interpreteerde dat als een signaal dat een eerste renteverlaging almaar dichterbij komt. Maar zo’n ommezwaai zal nog niet voor meteen zijn, leren de minutes van de bijeenkomst in oktober.

Waarom is dit belangrijk?

De Federal Reserve heeft het voorbije jaar de rente fors opgetrokken om de inflatie te temperen. De prijsstijgingen zijn intussen afgezwakt, maar volgens de centrale bank is het nog te vroeg om de overwinning uit te roepen. Gevreesd wordt dat de inflatie nog een tijdje boven het gewenste niveau zal blijven. De Fed streeft naar een geldontwaarding van 2 procent.

In het nieuws: Er was op de jongste vergadering van de Fed weinig animo om in de nabije toekomst de rentes te verlagen, leren de notulen.

  • Volgens de bestuursleden moet de rente voldoende lang op een hoog niveau blijven om de inflatie te doen zakken tot 2 procent. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn oktober met gemiddeld 3,2 procent gestegen.
    • Meer renteverhogingen zijn zeker nog niet uitgesloten. Fed-voorzitter Jerome Powell zei onlangs dat hij er niet van overtuigd is da
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer