Fata Morgana: de olieloze toekomst

Het Internationale Energieagentschap (IEA) constateert dat “het einde van het olietijdperk” zich langzaam aandient. Dit lijkt op het eerste gezicht goed nieuws, maar IEA-directeur Fatih Birol vergeet in een opiniestuk in de Financial Times de verschillende uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Waarom is dit belangrijk?

Peak oil - door velen voorspeld voor einde 2040 - komt nu volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) toch sneller dan verwacht. De term verwijst naar het moment waarop de maximale productie van ruwe olie in de wereld wordt bereikt, waarna de productie gestaag zal afnemen, ongeacht de vraag. In 2017 schreef het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog dat die prognose enkel zou kunnen veranderen door plotselinge grote technologische doorbraken of een spectaculaire terugval van de wereldwijde economie. Dankzij de energietransitie zou die dag nu 10 jaar vroeger komen.

In het nieuws. De wereld staat “aan het begin van het einde” van het tijdperk van de fossiele brandstoffen, schrijft Fatih Birol in de inleiding van het maandelijkse rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

  • Volgens hem zal de vraag naar olie, aardgas en steenkool - de drie belangrijkste bronnen van fossiele energie - zijn hoogtepunt bereiken voor het einde van dit decennium. Hun verbruik wereldwijd zal dan beginnen af te nemen ten gunste van duurzame energiebronnen.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer