Farmabedrijf Takeda België werkt mee aan medicijn Covid

De Belgische afdeling van de Japanse farmagroep Takeda is geselecteerd om mee te werken aan de laatste fase voor een bloedbehandeling voor Covid.

Pierre Dorignaux, topman van de Belgische vestiging in Lessines, heeft aan Le Soir laten weten dat zijn afdeling meewerkt aan een behandeling voor Covid op basis van bloedplasma. Bij die behandeling wordt het plasma van genezen patiënten ingespoten bij zieke mensen. Dit zou het immuunsysteem van de zieke patiënt beter wapenen tegen het coronavirus.

Het onderzoek zit in de laatste testfase waarbij het medicijn getest zal worden op 500 patiënten in 16 landen. Lessines zal alle medicijnen voor die testen produceren.

Het medicijn zal gebruikt worden bij patiënten die ernstig ziek zijn en zware complicaties kunnen oplopen. Takeda benadrukt dat het geen vaccin tegen covid is.

Op grote schaal produceren

Als de klinische studies positief blijken te zijn, zal de site van Lessines, waar momenteel 1.200 mensen werken, naar alle waarschijnlijkheid het geneesmiddel op grote schaal produceren.

‘We zijn niet de enige afdeling die werkt aan een behandeling maar Lessines zal een belangrijke rol spelen, gezien onze ervaring en productiecapaciteit’, laat de topman in de krant weten.

De groep Takeda is één va de twee hoofdrolspelers in een coalitie van farmaceutische bedrijven die de CoVIg-19 Plasma Alliance heet. Het doel van die coalitie is om zo snel mogelijk dergelijke behandelingen op de markt te brengen. De bedrijven kunnen onder meer op steun rekenen van de Bill and Melinda Gates Foundation.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20