Facebook bant theorie dat virus uit labo komt niet meer

Facebook gaat berichten over theorieën dat het coronavirus door de mens werd gecreëerd, niet meer bannen. De beslissing komt er op een moment dat er in de VS meer stemmen opgaan dat het virus uit een laboratorium zou zijn ontsnapt.

‘In het kader van de huidige onderzoeken naar de oorsprong van COVID-19 en in overleg met gezondheidsexperts, halen we voortaan de berichten over de theorie dat COVID-19 gecreëerd is door de mens of werd gefabriceerd niet meer weg van onze platformen’, aldus Facebook op zijn website. Het sociaal netwerk, dat 3,45 miljard gebruikers telt op zijn vier platformen (Facebook, Instagram, Messenger en WhatsApp) gaat zo in tegen zijn eigen regels rond de desinformatie over het coronavirus, die in februari nog werden geüpdatet. Die regels verbieden onder meer theorieën dat een menselijke handeling achter het virus zit, net als berichten waarin gesteld wordt dat coronavaccins niet werken of dat ze gevaarlijk of giftig zijn.  ‘We blijven samenwerken met experts om de evolutie van de pandemie op te volgen en updaten regelmatig ons beleid als er nieuwe feiten of tendenzen opduiken’, aldus Facebook nog. 

De Amerikaanse president Joe Biden liet woensdag/gisteren weten dat hij aan de inlichtingendiensten heeft gevraagd om binnen de negentig dagen een rapport voor te leggen over de oorspong van het vaccin. Daarbij wordt elke piste onderzocht, ook die over een ongeval in een laboratorium in Wuhan. Die theorie werd door experts van de Wereldgezondheidsorganisatie in maart nog als erg onwaarschijnlijk bestempeld.  Eerder deze maand zei adviseur voor het Witte Huis en infectioloog Anthony Fauci dat hij er niet meer van overtuigd is dat de pandemie op een natuurlijke manier is ontstaan. China is niet te spreken over de Amerikaanse ‘labo-theorie’ en zegt de legitimiteit van een nieuw onderzoek te betwisten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20