Europese Unie keurt toetreding Kroatië tot de Schengenzone goed

Kroatië zal vanaf 1 januari deel uitmaken van de Shengenzone. De lidstaten van de Europese Unie hebben daar vandaag een akkoord over bereikt.

Waarom is dit belangrijk?

Door de toetreding van Kroatië tot de Shengenzone zal die regio uit 27 Europese lidstaten bestaan. Binnen die zone is er sprake van vrij verkeer van goederen en personen. Burgers van een lidstaat uit de Shengenzone mogen vrij en zonder grenscontroles naar andere Schengenlanden reizen.

In het nieuws: Terwijl de Europese lidstaten de toetreding van Kroatië tot de Shengenzone hebben goedgekeurd, hebben ze de aanvraag van Bulgarije en Roemenië verworpen.

  • Die weigering is opvallend omdat die landen al langer deel uitmaken van de Europese Unie dan Kroatië. Bulgarije en Roemenië zijn al sinds 2007 een lidstaat van de EU, terwijl Kroatië pas in 2013 toetrad tot de Europese club.
  • Het waren Nederland en Oostenrijk die weigerden om Bulgarije en Roemenië te laten toetreden tot de Shengenzone. Alle lidstaten moeten de aanvraag goedkeuren.

Bulgarije scherp voor Nederland

Meer details: Roemenië en Bulgarije voldoen al lang aan de technische criteria voor toetreding tot het Schengengebied, maar Nederland en Oostenrijk hebben zich terughoudend opgesteld, omdat zij zich zorgen maken over het vermogen van die landen om fraude tegen te gaan en de rechtsstaat te handhaven.

  • De Nederlandse premier Mark Rutte wil er naar eigen zeggen zeker van zijn dat er geen sprake is van omkoping aan de grens, bijvoorbeeld met een briefje van 50 euro. “Ik zeg niet dat het gebeurt, maar ik wil expliciet vastgesteld hebben dat het niet gebeurt”, zei hij vrijdag tegen enkele journalisten.
  • Rumen Radev, president van Bulgarije, uitte toen op Twitter zijn ongenoegen over de uitspraak van Rutte. “Onlangs stierven 3 Bulgaarse politieagenten bij het bewaken van de buitengrens van de EU. Vandaag heeft Rutte op ontoelaatbare wijze gesuggereerd dat deze grens voor 50 euro overgestoken mocht worden”, klonk het. “In plaats van Europese solidariteit krijgt Bulgarije cynisme.”
  • Oostenrijk zei eerder dat een besluit om de twee landen op te nemen in de Shengenzone moet worden uitgesteld totdat ze voldoen aan de regels die de registratie van asielzoekers voorschrijven. Van de 100.000 mensen die dit jaar werden aangehouden omdat zij illegaal de oostgrens van Oostenrijk overstaken, waren er 75.000 al zonder voorafgaande registratie het Schengengebied binnengekomen. Dat laat het persagentschap Bloomberg weten.
  • Ylva Johansson, Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken, voegde er vandaag wel aan toe dat ze alles in het werk zal stellen om Roemenië en Bulgarije zo snel mogelijk tot de Shengenzone te laten toetreden. Ze suggereerde dat de gesprekken zullen worden voortgezet.

(fjc)

Meer