“Europese sancties voor lidstaten zijn rechtsgeldig”: Europees Hof van Justitie geeft Polen en Hongarije ongelijk

Het Europees Hof van Justitie heeft een uitspraak gedaan in de rechtszaak tussen de Europese Unie en diens lidstaten Polen en Hongarije. De EU vindt dat beide landen de rechtsstaat, een van de kernwaarden van de Unie, niet respecteren. Daarop werd een wet ingevoerd, die bepaalde dat EU-geld kon worden ingehouden als landen de kernwaarden niet respecteerden. Polen en Hongarije gingen in beroep, het Europees Hof verwerpt dat beroep.

Waarom is dit belangrijk?

In Polen stelde het Hooggerechtshof dat de Poolse wetten primeerden op de Europese, waardoor één van de kernwaarden van de Europese Unie niet werd nageleefd. In Hongarije leeft de discussie dan weer rond de anti-holebiwet, die discrimineert op grond van seksuele geaardheid. In beide gevallen oordeelt de Europese Unie dat de landen kernwaarden van de Unie niet respecteren.

Beide landen verzetten zich fel tegen de wet, aangezien ze allebei aan het EU-infuus liggen. Polen zag door de uitspraak van het Hooggerechtshof én de daaropvolgende EU-wet al 41 miljard dollar, een bedrag dat voorzien was om het land na de pandemie er terug bovenop te helpen, aan zich voorbijgaan. Hongarije boort men 7 miljard dollar door de neus.

Polexit of Hongarexit?

Daarom trokken beide landen ook naar het Europees Hof van Justitie, het hoogste juridisch orgaan (hoewel het Poolse Hooggerechtshof anders oordeelt). De zaak werd aanhangig gemaakt, maar het Hof verwerpt de klacht. Aangezien het Europees Hof de hoogst mogelijke rechtbank is, is verder beroep ook niet meer mogelijk.

De wet is echter niet enkel van toepassing tegen Polen of Hongarije, maar geldt ook als waarschuwing naar andere landen: de kernwaarden van de Europese Unie staan boven alles. Toen de wet werd goedgekeurd, gingen in Polen echter al stemmen op om een Polexit te realiseren. Afgelopen week werd diezelfde kreet herhaald, wel enkele kilometers zuidelijker, in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Daar was het de Hongaarse premier Viktor Orban die hintte naar een ‘Hongarexit’: “De EU voert een heilige oorlog, een jihad, in naam van de rechtsstaat.” Orban eist tolerantie van de EU tegenover Hongarije, anders “zou het niet meer mogelijk zijn op een gemeenschappelijk pad verder te gaan”. Of de Polexit of Hongarexit ook echt worden gerealiseerd, zal de toekomst uitwijzen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20