Orban hint voor het eerst op vertrek Hongarije uit Europese Unie

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft zaterdag in een toespraak voor het eerst gezinspeeld op een mogelijk vertrek van zijn land uit de Europese Unie.

“De EU voert een heilige oorlog, een jihad, in naam van de rechtsstaat”, verklaarde de rechts-nationalistische regeringsleider in Boedapest. Hij eist van de EU “tolerantie” tegenover Hongarije, en anders “is het niet meer mogelijk op een gemeenschappelijk pad verder te gaan”.

Zijn uithaal komt er enkele dagen voor een belangrijke rechterlijke uitspraak door het Europese Hof van Justitie. De Europese rechters moeten oordelen of EU-landen die de principes van de rechtsstaat schenden, financieel bestraft mogen worden.

Vorig jaar was er veel kritiek vanuit West-Europa op de anti-holebiwet in Hongarije. Volgens Orban moeten andere EU-landen echter aanvaarden dat Hongarije “niet als West-Europa wil worden”, zo verklaarde hij zaterdag.

Verkiezingen

Orban sprak al wel vaker provocerende taal tegen “de EU-bureaucraten in Brussel”, maar ging nog nooit zo ver om over een vertrek uit de Unie te spreken. Uit opiniepeilingen blijkt dat een grote meerderheid van de Hongaren voorstander is van EU-lidmaatschap. Anderen deden dat wel al. “Waarom vertrek je niet uit de EU, als het je niet bevalt?”, zo sneerde Nederlands premier Rutte in juni vorig jaar richting Orban.

Begin april staan er in Hongarije verkiezingen op de agenda. Orbans speech wordt gezien als het begin van zijn campagne om herverkozen te worden. Hij is sinds 2010 regeringsleider en moet deze keer de strijd aangaan met een verenigde oppositie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20