Europese luchtverkeersleider werpt Skeyes reddingsboei toe

Skeyes heeft een lening van 8 miljoen euro gekregen van grote broer Eurocontrol. Zo moet de Belgische luchtverkeersleider beter gewapend zijn om de coronacrisis te overbruggen. Dat schrijft de krant De Standaard.

Als luchtverkeersleider wordt Skeyes in normale tijden betaald door de luchtvaartmaatschappijen. Maar sinds de coronacrisis ligt het luchtverkeer helemaal stil en dus zijn de betalingen aan Skeyes bevroren. Die maatregel gold voor de maanden maart, april en mei, en heeft een kostenplaatje van 100 miljoen euro aan mislopen inkomsten.

Op Europees niveau ging Eurocontrol een lening aan, waarvan lidstaten een deeltje kunnen krijgen om hun lokale luchtverkeersleider te helpen. ‘Maar die 8 miljoen euro is maar een klein deeltje van het verlies dat we hebben geleden’, stelt de woordvoerder van Skeyes in de krant.

‘Geen voorspellingen’

Daarnaast wil Skeyes nog aanspraak maken op staatssteun. Achter de schermen valt te horen dat een akkoord met de federale regering eraan zit te komen, goed voor een bedrag van 125 miljoen euro. Skeyes wil dat niet bevestigen en laat weten dat de heropleving van het luchtverkeer ‘hoopvol stemt’, maar het nog ’te vroeg is om voorspellingen te doen’.

Voor de coronacrisis waren er regelmatig stakingen over de arbeidsvoorwaarden van de luchtverkeersleiders, die een onderbezetting en een te hoge werkdruk kenden. Nu worden de medewerkers van Skeyes zelfs gevraagd om vakantie op te nemen, terwijl ze vroeger vaak opgevorderd werden op vrije dagen.

Lees ook: Stakingsaanzegging bij luchtverkeersleider Skeyes na verhuis

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20