Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 26 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Stakingsaanzegging bij luchtverkeersleider Skeyes na verhuis

Logo Business AM
Business

13/01/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 2 min leestijd

isopix

De christelijke vakbond ACV-Transcom heeft een stakingsaanzegging ingediend bij luchtverkeersleider Skeyes tegen de voorwaarden van de samenwerking met Defensie.

Ten vroegste vanaf 28 januari zijn er acties mogelijk, maar eerst moet er nog een verzoeningsvergadering worden georganiseerd. Volgens Skeyes gaat het om een initiatief van enkel ACV-Transcom. De andere vakbonden zouden zich niet hebben aangesloten bij de stakingsaanzegging.

De voorbije jaren bereidden Skeyes en Defensie een samengaan van civiele en militaire luchtverkeersleiding voor. Begin december 2019 voegden de militaire luchtverkeersleiders zich bij hun collega’s van Skeyes op de site in Steenokkerzeel. Het civiele en militaire luchtverkeer worden nog apart beheerd, maar door de co-locatie is er een betere afstemming tussen beide.

‘Voorbarig’

Bij het afsluiten van het akkoord werd bepaald dat op langere termijn een beperkt aantal militaire luchtverkeersleiders een licentie voor civiel luchtverkeer zouden kunnen bekomen en dus overstappen naar Skeyes. De omgekeerde beweging zou ook mogelijk worden. De concrete uitvoering van die regeling zou volgens Skeyes apart besproken worden en pas ingaan als er een akkoord zou zijn met de representatieve vakorganisaties. De timing ligt op 2023. Op 16 december 2019 werden de gesprekken over dat uitvoeringsakkoord meteen opgestart. Skeyes vindt de stakingsaanzegging dan ook ‘voorbarig’.

Kurt Callaerts van ACV-Transcom reageert dat zijn vakbond niet tegen de samenwerking tussen de civiele en de militaire luchtverkeersleiding is.

Maar het feit dat er samen met de verhuis van de militaire luchtverkeersleiding ook al een HR-akkoord werd ondertekend, vindt hij niet kunnen. ‘Dit akkoord dreigt op termijn gevolgen te hebben voor bijvoorbeeld de promotiemogelijkheden van het Skeyes-personeel’, klinkt het. ‘We dringen al jaren aan op een globaal akkoord over deze samenwerking en hadden de directie ook verwittigd om haar handtekening niet te zetten, maar men heeft het toch gedaan.’

Door de stakingsaanzegging moet er binnen de drie dagen een verzoening plaatsvinden.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama