Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europese Commissie vervolgt Denemarken voor ‘valse’ feta-kaas

Logo Business AM
Business

02/12/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Niet alle feta-kaas die wereldwijd wordt verkocht, komt uit Griekenland. - EPA-EFE/DAVID MARIUZ AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

De Europese Commissie heeft beslist om Denemarken voor het Europese Hof van Justitie te dagen. Het land zou immers onvoldoende pogingen hebben gedaan om te beletten dat Deense zuivelbedrijven hun kazen in het buitenland onder de naam feta op de markt brengen.

Feta kan volgens de Europese regelgeving immers alleen betrekking hebben op kazen die in bepaalde delen van Griekenland onder een aantal specifieke omstandigheden zijn geproduceerd.

Inbreukprocedure

De Europese Commissie wijst erop in januari vorig jaar tegen Denemarken over de zaak al een inbreukprocedure te zijn gestart. De Griekse feta kreeg begin deze eeuw een Europese oorsprongsbescherming. Toch legden een aantal Deense zuivelproducenten deze regelgeving naast zich neer. Zij bleven ook hun eigen witte kazen in regio’s buiten de Europese Unie als een feta-soort op de markt brengen.

‘Ondanks de formele vraag aan de Deense overheid deze bedrijven op hun inbreuken te wijzen, heeft het land onvoldoende stappen ondernomen om het probleem aan te pakken,’ aldus de Europese Commissie. ‘Daardoor blijft niet anders over dan het dossier aan het Europese Hof van Justitie over te maken.’

Het probleem reikt volgens de Europese Commissie verder dan de bescherming van een individueel merk. Op dit ogenblik voert de Europese Unie immers onderhandelingen om zijn merkenbescherming ook elders in de wereld te laten toepassen. Onder meer met Australië worden hierover gesprekken gevoerd.

Promotie

‘Wanneer echter Denemarken toelaat dat zijn ondernemingen deze regelgeving overtreden, dreigen die pogingen ondermijnd te worden,’ aldus de Europese Commissie. ‘Bovendien brengt de Deense houding de promotie van Europese kwaliteitsproducten in andere delen van de wereld in het gedrang.’

Feta kreeg zeventien jaar geleden in de Europese Unie een geregistreerde beschermde oorsprongsbenaming. Alleen kazen die geproduceerd zijn in de Griekse regio’s Macedonië, Thracië, Thessalië, Sterea Ellada, de Peloponnesos en de eilanden Lesbos en Kefalonia kunnen daardoor legaal als feta op de markt worden gebracht.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks