Europese beurzen blijven het goed doen, behalve in Amsterdam

De Europese beurzen gingen donderdag hoger van start. En in Japan was het eerder op de dag al helemaal feest.

Ondanks mediaberichten dat de Japanse overheid overweegt om de noodtoestand in het land met ongeveer een maand te verlengen, eindigde de Nikkei in Tokio met een winst van 2,1 procent. De reden was te zoeken bij de Amerikaanse farmaceut Gilead. Die maakte bekend dat een onderzoek naar het potentiële coronamedicijn remdesivir positieve resultaten opleverde.

In Brussel bleef de Bel20 bij opening ongeveer stabiel. Daar situeerde het nieuws zich enerzijds bij Telenet. De telecomoperator verwacht een ‘matig negatieve, maar tijdelijke impact’ van Covid-19. Telenet verwijst hiervoor naar mediadochter De Vijver, met televisiezenders Vier en Vijf. Het bedrijf past de vooruitzichten licht aan, met een winst van 2,3 procent tot gevolg.

Anderzijds waren er de resultaten van Proximus, dat de winst stabiel kon houden in het eerste kwartaal. Het bedrijf wijst op de kostenbeheersing en ziet een ‘beperkte initiële impact van Covid-19’. De verwachtingen voor 2020 blijven dan ook gehandhaafd en het aandeel steeg daarop met 0,6 procent.

In Amsterdam zit het verhaal anders in elkaar. Daar duikt de beurs in het rood, met ‘dank’ aan Royal Dutch Shell. De olie- en gasproducent verlaagt het dividend voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. Het aandeel koerst 5 procent lager.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20