Winst Shell onder druk door olieprijzen en coronacrisis

Olie- en gasbedrijf Shell heeft zijn winst in het eerste kwartaal zien halveren. De Brits-Nederlandse onderneming had last van de dalende vraag als gevolg van de coronacrisis en de gezakte prijs van olie.

De winst van Shell kwam 53 procent lager uit op 2,9 miljard dollar. In het eerste kwartaal van vorig jaar hield Shell onder de streep nog 5,3 miljard dollar over. De productie van fossiele brandstoffen daalde daarentegen nauwelijks. Die lag 1 procent lager dan een jaar eerder.

Shell heeft stappen genomen om de kosten te beperken en verlaagde de investeringen. Het bedrijf beloont zijn aandeelhouders zoals gebruikelijk met een dividend, maar verlaagde de driemaandelijkse uitkering wel naar 0,16 dollar per aandeel. Dat gebeurde voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog.

Weer meer belonen

Het bedrijf knipte in het dividend, als gevolg van ‘het risico op een langdurige periode van economische onzekerheid, zwakkere prijzen, hogere volatiliteit en onzekerheid over de vraag’ naar olie en gas. Door de coronacrisis en de lockdown in veel landen is de vraag gekelderd. Olieproducenten blijven dus achter met gigantische overschotten, die ze zelfs niet meer kwijt kunnen in opslagplaatsen aan land.

Eerder had Shell ook al besloten om de volgende tranche van een aandeleninkoopprogramma niet door te zetten. Het bedrijf geeft aan dat het belonen van aandeelhouders een belangrijk onderdeel blijft van de financiële basis van Shell. Zodra de omstandigheden het toelaten zal de olie- en gasreus daarom de aandeelhouders weer meer gaan belonen.

Lees ook: Olieprijs gekelderd, krijgt u binnenkort geld om te gaan tanken?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20