Europese autoverhuur toont weinig interesse voor elektrische wagen

Op de Europese markt voor autoverhuur kan er slechts weinig interesse voor elektrische wagens worden opgetekend. Dat blijkt uit een studie van het Duitse gespecialiseerde boekingsbedrijf Billiger-Mietwagen. Dit opmerkelijke gebrek aan belangstelling moet volgens de onderzoekers aan een combinatie van verschillende factoren worden toegeschreven.

Op de Spaanse Balearen – met de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera een belangrijke toeristische bestemming – genieten elektrische wagens in de autoverhuur nog de grootste populariteit van heel Europa.

Spanje

“Als het gaat om autoverhuur in Europa, blijft het aandeel van de elektrische wagens nog steeds bijzonder klein”, merkt Frieder Bechtel, woordvoerder van Billiger-Mietwagen, op. “Elektrische wagens blijken immers amper 0,22 procent van alle boekingen te vertegenwoordigen.”

Op twaalf maanden tijd werden elektrische wagens op het platform van Billiger-Mietwagen in totaal voor slechts 2.500 dagen verhuurd. Die vraag kwam bovendien voor 77 procent uit Spanje. Frankrijk kwam op de tweede plaats met een aandeel van 10 procent.

“De voorkeur van de huurder gaat nog altijd naar verbrandingsmotoren”, verduidelijkt Bechtel. “Er is op de huurmarkt nu eenmaal nog altijd een veel groter aanbod van dit type voertuigen terug te vinden dan van elektrische wagens. Bovendien kan de bestuurder veel gemakkelijker een plek vinden om benzine of diesel te danken dan een locatie om de elektrische batterij op te laden.”

Tarieven

Wel wordt opgemerkt dat in de Verenigde Staten, Spanje en Duitsland inmiddels al een sterker aanbod aan elektrische huurwagens beschikbaar is. “Maar de huurtarieven blijven meestal beduidend hoger dan de prijs die voor een wagen met een verbrandingsmotor wordt aangerekend”, voert Bechtel nog aan.

“Bovendien willen de meeste vakantiegangers die met een huurauto onderweg zijn, geen tijd verspillen met een zoektocht naar een laadstation. Ook de lange laadtijden ondermijnen om eenzelfde reden de interesse voor elektrische huurwagens.”

Het grootste succes genieten de elektrische huurwagens op het Spaanse eiland Mallorca. “De Balearen hebben grote inspanningen gedaan om de laadinfrastructuur op hun grondgebied sterk uit te breiden”, zegt Bechtel.

“Onder meer werden op aantrekkelijke toeristische bestemmingen – zoals bij musea en gemeentehuizen – parkeerplaatsen voor elektrische wagens gereserveerd. Daar kunnen elektrische wagens vaak ook gratis worden opgeladen. Op het eiland Formentera wordt anderzijds slechts een beperkt aantal auto’s toegelaten, maar die quota hebben geen betrekking op elektrische wagens.”

Ook wordt op cijfers van het platform Holidu, een zoekmachine voor vakantiehuizen, gewezen. Daar blijkt immers dat amper 0,3 procent van de vakantieverblijven in Europa oplaadmogelijkheden voor elektrische wagens aanbiedt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20