Hertz Global verwacht tijdens zomer grote vraag naar huurwagens

Autoverhuurder Hertz Global verwacht zich deze zomer aan een sterke toename van de activiteit. Vele gezinnen kijken immers, ondanks de grote economische uitdagingen, uit naar een vakantiereis en er mag dan ook een grote vraag naar huurwagens worden verwacht. Dat heeft Stephen Scherr, chief executive van Hertz, gezegd in een commentaar op de resultaten die het bedrijf over het voorbije kwartaal heeft gepubliceerd.

Hertz, dat vorig jaar uit een faillissement kwam, boekte tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 1,8 miljard dollar. Dat was 40 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De autoverhuurder boekte daarbij een winst van 403 miljoen dollar, tegenover een verlies van 52 miljoen dollar tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar.

Compensatie

Hertz beschikte op het einde van het voorbije kwartaal over een vloot van 455.517 inzetbare wagens. Dat betekende een groei met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten per voertuig stegen eveneens met 26 procent tot 1.326 dollar per maand.

Scherr stelde dat Hertz tijdens de tweede helft van het voorbije kwartaal een sterke toename van de vraag had kunnen opmerken. “Die trend kon ook tijdens de maand april verder worden opgemerkt”, benadrukte de chief executive, een voormalig financieel directeur van Goldman Sachs die eind februari bij Hertz het roer overnam. 

“Ook tijdens de zomer mag een grotere interesse in reizen, ondanks de toenemende levensduurte, worden verwacht. Door de reisbeperkingen in de strijd tegen de verspreiding van het virus Covid-19 waren vele mensen de voorbije twee jaar immers niet in staat op vakantie te gaan. Verwacht mag worden dat vele gezinnen deze zomer daarvoor een compensatie zullen verlangen.”

Elektrische wagens

Scherr betoogde daarbij wel dat Hertz, net zoals zijn sectorgenoten, belangrijke problemen heeft ervaren om zijn vloot verder uit te bouwen. De autoconstructeurs worden immers geconfronteerd met een aanhoudend tekort aan halfgeleiders. Daardoor wordt de productie van nieuwe wagens afgeremd en worden klanten met een schaarste op de markt geconfronteerd.

Ook autoverhuurders kunnen hierdoor meestal niet de gewenste uitbreiding van hun vloot realiseren. Hertz probeert dat tekort wel enigszins op te vangen door een gedeelte van de vloot te verplaatsen naar locaties waar de sterkste vraag mag worden verwacht.

Het krappe aanbod heeft anderzijds Hertz toegelaten ook de tarieven te verhogen. Hierdoor kon de maandelijkse omzet per voertuig met 26 procent worden opgevoerd.

Scherr stelde tenslotte nog dat het bedrijf zich blijft inzetten om het aandeel van elektrische voertuigen in zijn vloot uit te breiden. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met Ford Motor, General Motors, Tesla en Polestar.

De chief executive merkte er daarbij op dat de wagens van Tesla zowel door particuliere consumenten als door chauffeurs van het taxibedrijf Uber Technologies bijzonder goed worden ontvangen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20