Dit is waarom Europa een GPS-systeem op de maan wil bouwen

Het Europese Ruimteagentschap (ESA) heeft begin november getoond hoe het een GPS-systeem op de maan wil bouwen.

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije jaren is er rond de wereld steeds meer interesse om niet enkel bemande maanmissies uit te voeren, maar er ook bewoonbare basissen te bouwen. Om dat te doen, is echter een navigatiesysteem nodig.

De essentie: Het ESA toonde begin november in een video een concept van het Moonlight Initiative, een plan om een serie GPS-satellieten rond de maan te plaatsen. 

  • Dergelijk systeem is om twee redenen nodig. Eerst en vooral moet het dienst doen als GPS-dienst voor toekomstige maanbewoners, maar ook voor bijvoorbeeld onbemande tuigen.
  • Het navigatiesysteem zou ook moeten gebruikt worden om aan hoge snelheden data naar de aarde te versturen.
  • Momenteel wordt gepland om satellieten te plaatsen boven de Zuidpool van de maan. Dat zal wellicht de belangrijkste plaats zijn waar maanverkenners zullen vertoeven.
  • Daar zijn twee redenen voor. De Zuidpool is een van de weinige plaatsen die zo goed als altijd blootgesteld is aan de zon. Op de rest van de maan duurt de nacht twee weken, waardoor kolonies hun zonnepanelen niet kunnen gebruiken.
  • Ook is er aangetoond dat er ijs aanwezig is. Dat kan gebruikt worden als waterbron, maar kan ook worden omgezet in brandstof voor raketten. 

De plannen: Het ESA is van plan vier satellieten boven de Zuidpool te plaatsen.

  • Door zich te focussen op enkel de Zuidpool, moet het ruimteagentschap minder middelen inzetten. Er zouden maar drie tot vier satellieten nodig zijn om er een navigatiesysteem op te zetten.
  • Die satellieten zouden verbonden moeten worden met drie grondstations op aarde. Die zullen zo gepositioneerd zijn dat er altijd een link mee is, ondanks de kant van de planeet die richting de maan gekant is.
  • Ook toekomstige orbitale systemen zoals de Lunar Gateway, een ruimtestation dat rond de maan moet gebouwd worden, zouden verbonden kunnen worden met het GPS-systeem. Dat wordt althans gesuggereerd in de video van het ESA.

Nog een lange weg te gaan

Een kanttekening: Het gaat nog een lange tijd duren voordat dergelijk systeem kan worden gebouwd.

  • Aan het einde van het filmpje wordt vermeld dat de belangrijkste details nog niet beslist zijn, zoals de hoeveelheid satellieten, of zelfs om welke modellen het zou gaan. Dat betekent hoe dan ook dat er nog een lange weg te gaan is.
  • Er is echter nog meer dan genoeg tijd. De eerste bemande maanlanding van de NASA zal ten vroegste in 2025 plaatsvinden. Een permanent bewoonde maanbasis zal wellicht pas veel later volgen.
  • Het ESA wil alvast coördineren met commerciële partners om de dienst verder te ontwikkelen. Veel details zijn echter nog niet bekend.

Meer