Terwijl Artemis I nog niet eens vertrokken is, heeft NASA al ruimteschepen besteld voor 8 maanmissies

Lockheed Martin, het defensieconcern dat regelmatig ruimtevaartuigen produceert voor de NASA, heeft bevestigd dat het Amerikaanse ruimteagentschap nog eens drie Orion-ruimtecapsules heeft besteld. Die zullen worden gebruikt voor de zesde tot achtste Artemismissies.

Waarom is dit belangrijk?

De NASA is al sinds de jaren 1970 niet terug naar de maan geweest. Het wil nu niet enkel terug gaan, maar wil op lange termijn een maanbasis bouwen. Dat het drie bijkomende Orion-capsules heeft besteld, toont alvast aan dat het ruimteagentschap serieus is over de plannen.

De essentie: De NASA heeft drie Orions besteld, voor een prijskaartje van zo’n 1,99 miljard dollar, meldt Lockheed Martin in een persbericht. Het ruimteagentschap zal daardoor in staat zijn in totaal acht missies naar de maan uit te voeren.

  • De Orion is een ruimteschip dat doet denken aan de zogenaamde ‘command module’ van het Apollo-programma, het tuig waarin astronauten voor het eerst op de maan landden. Het zal gebruikt worden om voor het eerst sinds 1972 terug mensen op de maan te plaatsen.
  • De NASA had er eerder al vijf besteld. Lockheed Martin liet in een persbericht weten dat de vierde capsule intussen al wordt gefabriceerd en dat het bedrijf zich voorbereidt om aan de constructie van de vijfde te beginnen.
  • De nieuwste capsules zullen goedkoper zijn dan de eerste vijf. Voor capsules drie tot vijf betaalde het Amerikaanse ruimteagentschap zo’n 2,7 miljard dollar. Dat komt omdat veel van de productiefaciliteiten die het bedrijf bouwde, kunnen worden hergebruikt. Ook zullen onderdelen van oudere capsules gerecycled worden. Dat moet de totale kostprijs van Artemis, geraamd op zo’n 93 miljard dollar, iets of wat drukken.

Een tijdlijn van de Artemismissies

  • In november zal de eerste Artemismissie plaatsvinden, nadat die al een paar keer werd uitgesteld. Tijdens die missie zullen zich echter nog geen personen aan boord bevinden. Het zal eerder een testvlucht zijn, om na te gaan of alle systemen naar behoren werken.
  • Daarna moet in 2024 de Artemis II-missie gebeuren. Tijdens die vlucht zullen vier astronauten rond de maan vliegen. Het zal de eerste keer zijn in meer dan 50 jaar tijd dat mensen zich zo ver van de aarde zullen bevinden.
  • Ten vroegste in 2025 zullen terug mensen op de maan landen met Artemis III. Twee astronauten zullen voor het eerst sinds 1972 op de natuurlijke satelliet van de aarde neerstrijken, terwijl twee collega’s in een baan rond de maan zullen blijven.
  • Daarna zullen elk jaar missies naar de maan volgen. Het plan is onder andere om een ruimtestation rond de maan te plaatsen, de Lunar Gateway. Dat moet het makkelijker maken om een bewoonde maanbasis te bouwen. Uiteindelijk moet een aanwezigheid op de maan ervoor zorgen dat in de jaren 2030 een bemande missie naar Mars kan worden uitgevoerd.

(ns)

Meer