Het Markets in Crypto Assets-wetsvoorstel (MiCA) wou cryptomunten zoals Bitcoin verplichten om een groenere manier van minen aan te nemen.
De afgelopen maanden bereidde het Europees Parlement een stemming voor rond een wetsvoorstel dat het delven naar cryptomunt Bitcoin feitelijk zou verbieden in de EU. Dat onderdeel van de zogenoemde Markets in Crypto Assets-blauwdruk, beter gekend als MiCA, werd maandag echter weggestemd.
De clausule die proof of work-munten in het vizier nam, ofwel de energieslurpende cryptomunten zoals Bitcoin en een groot deel van Ethereums systeem, werd vorige week toegevoegd aan MiCa. Indien die regulering zou aangenomen worden door het Europees Parlement, zouden alle 27 EU-lidstaten verplicht zijn om het mijnen van die crypto te verbieden.
Dankzij een hevige reactie vanuit de Europese cryptowereld kwam het dus niet zover in het parlement. De cryptopioniers waren bezorgd dat een dergelijk verbod op een innovatieve en ontluikende technologie schadelijk zou zijn voor de competitiviteit van de regio. Regio’s zoals de Verenigde Staten en Rusland laten het toe dat deze gedecentraliseerde technologie volop ontwikkelt binnen hun landsgrenzen. China heeft vorig jaar het delven naar crypto wel volledig afgeschaft.
Systeem van Bitcoin kan niet veranderd worden
Er werd zondag al door de meeste cryptosites voorspeld dat de wet het niet zou halen. Het wetsvoorstel wou het consensusmechanisme van crypto zoals Bitcoin namelijk onderwerpen aan “minimumnormen voor milieuduurzaamheid”.
Dit zou echter niet mogelijk zijn om te implementeren, omdat het systeem van Bitcoin enkel kan veranderd worden als een overgrote meerderheid van de miners (95 procent) daarmee akkoord zou gaan. Dat is nog nooit gebeurd en dankzij de decentrale en competitieve aard van Bitcoins protocol ook uiterst onwaarschijnlijk. Een verbod op Bitcoin binnen de EU zou dus een logisch gevolg van het wetsvoorstel betekenen.
Ethereum wil van proof of work af
Het systeem van Ethereum, de tweede meest waardevolle cryptomunt, is wel van plan om het energie-intensieve proof of work-systeem om te ruilen voor proof of stake. Dat is een minder vervuilend systeem waarbij gebruikers een aantal cryptomunten inzetten om transacties te valideren en nieuwe munten bij te maken. Daarvoor is ook beduidend minder rekenkracht nodig.
Na de initiële stemming over MiCa gaat het wetsontwerp nu naar een zogenoemde trialoog, een formele onderhandelingsronde tussen de Europese Commissie, de Raad en het Parlement, voor verdere overweging.