Europa wil een debacle rond migratie zoals 2015 vermijden

Vandaag komen de EU-ministers voor Asiel en Migratie bijeen om de naschok van Afghanistan te bespreken. Daar namen de taliban nu de macht over, wat meteen tot een potentiële nieuwe vluchtelingenstroom kan leiden.

  • Los van de ongeveer 100.000 mensen die via de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn weggehaald, zou er immers wel eens een veel grotere groep Afghanen kunnen beslissen het land te willen verlaten en richting Europa te trekken.
  • In het heetst van de exodus in Kaboel, stelde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zich ook erg voluntaristisch op: ze had het over “humanitaire corridors” en de “morele plicht” van Europa om vluchtelingen te gaan opnemen. Daarvoor zwaaide ze ook met Europees geld, om lidstaten te steunen om dat te doen.
  • Maar het ziet ernaar uit dat de lidstaten zelf de Commissie stevig op de plaats zetten. Want de gemeenschappelijke tekst die ze vandaag neerleggen, is fors in de andere richting. “De EU en haar lidstaten zijn vastbesloten om gezamenlijk een herhaling van ongecontroleerde, massale illegale migratiestromen zoals in het verleden te voorkomen”, zo staat letterlijk in de ontwerptekst.
  • Onder het voorzitterschap van Slovenië, met een premier die zich erg fors opstelt op vlak van migratie, komt er dus een politiek “om de vluchtelingen in eigen regio op te vangen”. Meteen krijgen Pakistan en Iran steun om straks op ‘een waardige manier’ de Afghanen te kunnen ontvangen, als dat in de toekomst zou nodig zijn.
  • Alles wijst erop dat ze dus willen vermijden dat de geschiedenis zich herhaalt. In 2015 kwam een hele stroom Syrische vluchtelingen op gang, via Turkije, nadat Angela Merkel haar ‘Wir Schaffen das’ verklaarde. Maar die richting wil niemand deze keer opgaan binnen de EU.
  • Het contrast tussen het EU-standpunt en dat van de VN is ondertussen groot. Die laatste roept de taliban op om “een veilig vertrek te garanderen voor al wie Afghanistan wil verlaten”.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20