40 km lang hek moet nieuwe migratiestromen tussen Griekenland en Turkije voorkomen

Griekenland heeft een 40 km lang hek aan zijn grens met Turkije voltooid. Ook is een nieuw bewakingssysteem opgezet. Dat moet mogelijke asielzoekers tegenhouden die Europa proberen te bereiken na de machtsovername door de Taliban in Afghanistan. Dat heeft minister voor Burgerbescherming Michalis Chrisochoidis na een bezoek aan de regio Evros gezegd tegenover een groep journalisten.

De gebeurtenissen in Afghanistan hebben in de Europese Unie de vrees aangewakkerd voor een herhaling van de vluchtelingencrisis van 2015. Toen ontvluchtten bijna een miljoen mensen de oorlog in Syrië en daarbuiten. Velen reisden toen vanuit Turkije naar Griekenland om dan in noordelijke richting door te reizen. Griekenland lag in de frontlinie van die crisis en wil nu een herhaling vermijden. De migrantenstromen naar Griekenland, over land of over zee, hebben toen voor veel ongenoegen gezorgd. 

Chrisochoidis zei dat de uitbreiding van het bestaande hek in de afgelopen dagen was voltooid. Evenals een hi-tech, geautomatiseerd elektronisch bewakingssysteem.

Premier Kyriakos Mitsotakis en de Turkse president Tayyip Erdogan bespraken vrijdag Afghanistan aan de telefoon. Volgens Erdogan moeten zowel Afghanistan als Iran – een belangrijke route voor Afghanen naar Turkije – worden ondersteund. Enkel zo zou een nieuwe migratiegolf kunnen worden voorkomen.

Griekenland  heeft zijn migratiebeleid de afgelopen maanden aangescherpt door zijn migrantenkampen af te schermen. Ook zijn in de hele EU aanbestedingen uitgeschreven voor de bouw van twee gesloten faciliteiten. Een daarvan komt op Samos, een ander op Lesbos. Beide eilanden liggen dichtbij Turkije.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20