EU wil veiligheidsbeleid van de Unie hertekenen

Gisterenavond bespraken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie het Strategisch Kompas van de EU. Dat heeft als doel om de veiligheid en defensie van de Europese Unie duidelijker te organiseren, en dichter bij het volk te brengen. Voor ons land waren minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en minister voor Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) aanwezig op de meeting.

Niet enkel de verdediging tegenover buitenlandse mogendheden wordt met het Strategisch Kompas overzichtelijker, maar ook de strijd tegen de natuurrampen zal Europees beter gecoördineerd worden. Het was vooral dit laatste waar de ministers van ons land, in het licht van de overstromingen deze zomer, op gehamerd hebben.

Actuele problemen

Hiernaast werd ook de situatie in Afghanistan grondig besproken. Op de werkwijze van de repatriëring van landgenoten en gelieerden vanuit Afghanistan werd heel wat kritiek geuit. Ook dit was een cruciaal punt voor minister Wilmès: “Ons land is bijzonder verheugd dat in de tekst wordt erkend dat er absoluut extra mogelijkheden moeten worden ontwikkeld om de inspanningen te intensiveren en beter te coördineren wanneer het gaat om de redding en repatriëring van onze burgers in het buitenland tijdens crises. Dit punt is door België op grote schaal bepleit.”

Het Strategisch Kompas moet ervoor zorgen dat er tegen 2025 een snelle interventiecapaciteit op touw is gezet, die evacuatie- of stabilisatiemissies in vijandige gebieden moet uitvoeren. Ook wordt er harder ingezet op cyberveiligheid en een verscherpte aandacht voor buitenlandse inmenging en beïnvloeding.

Minister Dedonder benadrukt dat het Strategisch Kompas noodzakelijk was, en als aanvulling op het NAVO-verdrag dient: “Een strategisch sterkere Europese Defensie kan en moet eigen accenten en middelen ontwikkelen op vlak van Defensie en Veiligheid, in samenwerking met de NAVO, maar ook met de VS, met partners op het Afrikaanse continent en met andere strategisch belangrijke landen voor de EU. De ontwikkeling van de Cyber Component binnen de Belgische Defensie is een belangrijke stap om bestand te zijn tegen de hybride dreigingen van vandaag en morgen.”

De gesprekken van gisteren dienden vooral om een eerste schets op tafel te leggen. De komende maanden zullen er nog regelmatig gesprekken volgen om het Strategisch Kompas meer uit te tekenen.

(lb)

Meer